Razmjena verbalne vatre: gradonačelnik vs oporba

Svaka tema je bila povod za raspravu, zamjerke i objašnjavanja. Proračun, plaće, obnova dvorca, rebalans…

KRALJEVICA Sjednicu gradskog vijeća Kraljevice, održanoj u dvorcu Nova Kraljevica zbog još uvijek postojeće korona prijetnje, ispunila je žučna razmjena mišljenja između gradonačelnika Kraljevice Dalibora Čandrlića i triju vijećnica opozicije, Svaka tema je bila povod za raspravu, zamjerke i objašnjavanja. Nakon Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Kraljevice za 2019. godinu Sanja Ivetić (SDP) je poručila da je proračun napuhan, a usput primijetila da sve stavke padaju zbog korona krize, ali da su izdvajanja za plaće povećana četiri posto.

Sanja Ivetić (SDP)

Gradonačelnik Čandrlić

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Čandrlić je podsjetio da su plaće bile veće u vremenima kad je proračun iznosio tek 15 milijuna kuna. Čandrlić je istaknuo da Kraljevica broji projekt za projektom, da je prava riječ za sve što se napravilo u Kraljevici u posljednje tri godine pothvat. Grad je pokrenuo 23 projekta, nikad nije stiglo toliko novca u Kraljevicu iz drugih izvora. Sve te projekte netko treba pripremati, objasnio je gradonačelnik pitajući oporbene vijećnike je li plaća od sedam tisuća kuna velika plaća za nekog s pravnim fakultetom. Gradonačelnik Čandrlić stao je nabrajati projekte. Okoliš dvorca Frankopan, atrij dvorca, Trg Zrinski, Lipica, Neriz, groblje, Podbanj, POS-ovi stanovi u Šmriki… Oporba traži od predsjednice gradskog vijeća Vesne Špalj da vremenski ograniči gradonačelnikovo izlaganje.

Reakcija vladajućih na istupe oporbe

Larisa Juretić (GLAS)

 

 

 

 

 

 

Nastavilo se s raspravom oko projekta Putovima Frankopana odnosno uređenja dvorca Nova Kraljevica. Tko je zaslužan za obnovu dvorca? Primorsko-goranska županija, bivša vlast Kraljevice, aktualna vlast Kraljevice? Gradonačelnik Čandrlić je najavio da će sljedeći tjedan potpisati ugovor o obnovi atrija dvorca, vrijedan tri i pol milijuna kuna. Obnova atrija nije bila dio izvornog projekta obnove dvorca, u Primorsko-goranskoj županiji, s kojom dobro surađujem, govorili su mi da nema šanse da će atrij proći, a ja sam ipak osigurao sredstva za uređenje atrija, rekao je Čandrlić dodajući da je kampirao u Zagrebu da bi osigurao sredstva za atrij.

Projekti su uvjetovali rebalans gradskog proračuna. Radi se o povećanju od 22 posto. Tako je Kraljevica stigla do budžeta od 42 milijuna kuna. Vijećnica GLAS-a Nada Turina Đurić pozvala je na oprez jer se ne zna što će kriza donijeti. Zamjerila je što se proračun nadograđuje kreditom te primijetila da će se proračun bitno smanjiti sljedeće godine. Podržavam projekte, ali zamjeram što niste povećavali izvorne prihode, kako ste obećavali pred izbore. Gdje su poduzetnici koje ste obećavali dovesti, pitala je Turina Đurić. Nakon što je upozorena da predugo “koristi govornicu”, vijećnica GLAS-a je zamjerila što se nju prekida, a gradonačelniku sve dopušta te iz protesta napustila sjednicu.

Raspravu s gradonačelnikom nastavila je njena stranačka kolegica Larisa Juretić. Na temu o dovođenju poduzetnika u grad, Čandrlić je poručio: Prvo se treba sanirati šteta koju ste u ovom gradu činili 20 godina i tek onda možemo stvoriti uvjete da dovedemo poduzetnike. Gradonačelnik Kraljevice u tom kontekstu je spomenuo zatvaranje brodogradilišta Kraljevica s potpisom stranačkog kolege Turine Đurić, Radimira Čačića.