Red je vatrogascima platiti intervencije, a treba im i novi dom u Senju

Za predsjednika senjskog DVD-a jednoglasno je ponovno izabran Marin Lončarić

SENJ Za predsjednika senjskog DVD-a jednoglasno je ponovno izabran Marin Lončarić, zamjenik predsjednika je Antonio Vukelić, a zapovjednik Miljenko Katalinić. DVD Senj broji 86 članova, među njima je 50 pripadnika vatrogasne mladeži i pomlatka, 30 operativnih članova…
– Brojka od 30 operativnih članova mogla bi biti i veća kad bi se i ostali zainteresirani sugrađani priključili DVD-u Senj. Zbog epidemiološke situacije, bili smo uskraćeni za provođenje naših aktivnosti s djecom. Uspjeli smo lani uputiti djecu u kamp mladeži Fažana i niz manjih aktivnosti, ali nadamo se se da će to ići na bolje, vjeruje predsjednik senjskog DVD-a Marin Lončarić.

Uz spomenutu Fažanu, senjski vatrogasci sudjelovali su na obilježavanju obljetnice pogibije Damira Tomljanovića Gavrana u Krivom Putu, Tri člana društva odradili su utrku po stepenicama na plaži Voda ispod naselja Trbušnjak za udrugu Kolibrić. – Dio članova je bio mobiliziran od strane Civilne zaštite kao pomoć na ulaznim punktovima u Senj djelatnicima Policijske postaje Senj tijekom epidemije. Gotovo dva mjeseca danonoćno su dežurali na prilazu iz pravca Rijeke te s policijskom patrolom obilazili građane koji su bili u samoizolaciji. Važno je napomenuti da smo u 2020. godini konačno riješili problem s grijanjem i hlađenjem prostorija i garažnog prostora, rekao je ponovno izabrani predsjednik DVD-a Senj Lončarić.

Skupština DVD-a

Članovi DVD-a odradili su lani 26 intervencija (8 požara otvorenog prostora, trave i niskog raslinja, jedno spašavanje uslijed potresa, 17 ispumpavanja), sveukupno 237 sati.
– Zahvaljujemo se svim operativnim članovima na odrađenim intervencijama, a posebnu zahvalu upućujemo kolegama na sudjelovanju u spašavanju od potresa u Petrinji, a to su: Ivica Švegar, Ivica Brozinčević, Antonio Vukelić, Marino Lončarić, Miljenko Katalinić, Zvonimir Lončarić, Karlo Uković, Jurica Smojver, Boris Biondić i Marin Lončarić, istaknuo je Lončarić.

Naglasak u izvješću o radu za 2020. godinu stavljen je na sezonske vatrogasce, isplatu dobrovoljnim vatrogascima prilikom intervencija, i njihov gorući problem, a to je izgradnja novog vatrogasnog doma.
– Naši sugrađani i sami vide da nam se gotovo pola voznog parka nalazi vani, a da ne pretjerujem, to je nekakvih četiri-pet milijuna kuna. Stoga mislimo da nam je dom jedan od gorućih problema, rekao je Lončarić osvrnuvši se na još jedan problem.
– Prvi put nakon dvadeset i više godina, ove godine sezonski vatrogasci nisu bili angažirani u protupožarnoj sezoni. Mišljenja smo da je to jedinstveni slučaj u Hrvatskoj, a pogotovo iz razloga što se temeljem programa aktivnosti sezonski vatrogasci angažiraju poradi eventualnih požara na priobalju. Ne može nas nitko razuvjeriti da Grad Senj nije imao određena financijska sredstva koja bi poslužila za aktiviranje sezonskih vatrogasaca, a pogotovo iz razloga što je polovica financija osigurana iz državnog proračuna, rekao je predsjednik DVD-a Senj Lončarić.

Komentirao je i neisplatu naknade dobrovoljnim vatrogascima za sudjelovanje u vatrogasnim intervencijama na području Grada Senja, čija je visina, kako je rekao Lončarić, bila određena zaključkom gradske vlasti iz svibnja 2018. godine.
– I prije toga bila je određena visina naknade, koja je regulirana kroz zakon o vatrogastvu. Međutim, nikada do današnjeg dana nije isplaćena niti jednom članu koji je bio na vatrogasnoj intervenciji, rekao je Lončarić i dodao kako su iz tog razloga žalosni jer, kako je naglasio, upravo kada je potrebno pomoći u bilo kojoj nepogodi tu su vatrogasci.

Izrazio je bojazan kako bi iz tog razloga mogli izgubiti veliku većinu dobrovoljnih vatrogasaca.
– To je već vidljivo kroz protekle godine, jer analizirajući vidimo da nam uvijek isti operativci odrađuju zadane intervencije. Stoga apeliramo na gradsku vlast da problem riješi, pozvao je predsjednik senjskog DVD-a  Lončarić.

Predsjednik Vatrogasne zajednice i gradonačelnik Jurica Tomljanović rekao je kako je Grad Senj pokrenuo izmjenu prostornog plana sa zahtjevom za izmjenu lokacije za izgradnju vatrogasnog doma.
– Postojeća lokacija na vrhu Trbušnjaka, na temelju razgovora i dosadašnjih spoznaja, ne odgovara. Išli smo u iznalaženje nove lokacije koja iziskuje dodatne radove kod izmjene prostornog plana, rekao je Tomljanović.

A što se tiče financiranja sezonskih vatrogasaca…
– U prošloj godini ih nismo imali. Srećom, sezona je bila pozitivna što se tiče vatrogasnih intervencija, nije ih bilo ili su bile minimalne, a u ovoj godini iznašli smo financijske mogućnosti i ove godine ćemo financirati sezonske vatrogasce, što Grad, što vatrogastvo Senja kroz Vatrogasnu zajednicu”, najavio je Tomljanović i dodao kako će se razmotriti dokumentacija vezana za isplate dobrovoljnim vatrogascima prilikom intervencija te napomenuo kako Grad Senj izdvaja za vatrogastvo u Senju 1,3 milijuna kuna.

Spomenice i plamenice

Za dugogodišnji rad te hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama, vatrogascima su dodijeljena priznanja: spomenice i plamenice. Vatrogasne spomenice za 20 godina rada u DVD-u Senj su dobili: Zvonimir Lončarić,Jurica Smojver, Ivica Krmpotić i Marin Lončarić. Zlatne vatrogasne plamenice za hrabrost i požrtvovnost su dobili: Ivica Švegar i Ivica Brozinčević. Brončane vatrogasne plamenice su dobili: Antonio Vukelić i Marino Lončarić.

error: Content is protected !!