Ris Pino novi stanovnik Velebita

Pino je stigao s Karpata kako bi pridonio očuvanju svoje vrste, a ime mu je dala talijanska volonterka, kako bi se izrazila solidarnost Italiji koja je podnijela velike žrtve tijekom epidemije korone

KRASNO Ris Pino novi je stanovnik Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Pino je pušten na slobodu u šumi Štirovača, na samoj granici izmedu NP Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit. Dio je to misije spašavanja vrste od odumiranja, a ovaj uspješan pothvat omogućio je tim stručnjaka okupljenih u međunarodnom projektu LIFE Lynx. Zaslugom ovog projekta u Hrvatsku i Sloveniju je u posljednju godinu dana naseljeno šest risova iz Karpata kako bi svojim genima povećali raznolikost dinarske populacije i zaustavili njeno izumiranje.

Naime, zaustavljanje izumiranja risova u Dinaridima je osnovni cilj projekta koji se provodi u razdoblju 2017. – 2024. godine. Projekt sufinancira Europska komisija, Fond za zaštitu okoliša i energerske učinkovitosti, Ured za Udruge Republike Hrvatske te Ministarstvo za okolje in prostor Republike Slovenije. Nakon izumiranja početkom 20. stoljeća, populacija risa ponovno se vraća u Dinaride 1973. godine reintrodukcijom šest životinja iz Slovačke u Sloveniju. Svi risovi koji danas žive u Sloveniji, Hrvatskoj te BiH su potomci tih životinja. Jedini spas za održavanje populacije je naseljavanje zdravih, novih jedinki koje će zaustaviti parenje u srodstvu. Projektom se planira naseliti ukupno 14 risova iz Karpata u Dinaride, od čega četiri u Hrvatsku te deset u Sloveniju.

Dolazak Pina u bogati krajobraz Velebita važan je za očuvanje zdravog ekosustava, a važnost je i u tome što se događa u mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj.
“Pod ovogodišnjim sloganom “Rješenja su u prirodi” težnja je očuvati prirodu, posebno očuvati ugrožene i endemičke vrste kako bismo pridonijeli ispravnom odnosu prirode i čovjeka. Iza imena Pina protkana je i podrška i suosjećanje prema Italiji koja je pretrpjela ogromne gubitke tijekom epidemije virusa Covid-19. Italija je ujedno partner na LIFE Lynx projektu čiji cilj je i povezati populacije risa u Alpama i Dinaridima, a sve kako bi se osigurala dugoročna održivost tih ugroženih populacija”, rekla je ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić.
Čast da nadjene ime risu pripala je Talijanki Michelle Pozzini, volonterki koja se prošle godine pridružila timu radi izrade svog magistarskog rada.

error: Content is protected !!