Senj dobio novi mamograf

Aparat je vrijedan 942 tisuće kuna, EU fondovi su pokrili 85 posto, a 15 posto Ličko-senjska županija

SENJ Mamograf vrijedan 942 tisuće kuna stigao je danas u Dom zdravlja Senj. Tvrtka Shimadzu Zagreb isporučila ga je lani krajem listopada, a u studenom je održano osposobljavanje osoblja. Kupnju su financirali EU fondovi s 85 posto, a 15 posto pokrila je Ličko-senjska županija dok je Dom zdravlja Senj svojim sredstvima sudjelovao u troškovima pripreme prostora i priključaka za novi aparat.

Tim povodom senjski Dom zdravlja posjetio je ličko-senjski župan Ernest Petry.
– Ličko-senjska županija će nastaviti ulagati u zdravstveni sustav i to disperzirano u svim gradovima i općinama. U zadnje vrijeme imali smo poprilično investicijskih aktivnosti u zdravstveni sustav na području Županije kojima su uz državna i županijska sredstva korištena i sredstva EU. Nedavno smo investicije u zdravstvo imali i na području Grada Otočca , općine Plitvička jezera i Grada Gospića, a ovaj mamograf u Senju vjerujem da će doprinijeti bržoj i lakšoj dijagnostici i da će pomoći u preveniranju raka dojke. Kroz proračun Ličko-senjske županije i nadalje ćemo osiguravati još više sredstva kako bi se formirali i novi T2 timovi Hitne medicine i kako bi naši građani imali adekvatniju i bržu zdravstvenu skrb. Uz to, radit će se i na nabavi nove sofisticirane opreme i uz sredstva iz županijskog proračuna njeno sufinanciranje osiguravati kroz programe Vlade RH, Ministarstvo zdravstva i programe EU, rekao je župan Petry koji je uz Dom zdravlja obišao i Hitnu medicinsku pomoć u Senju.

Novim aparatom za mamografiju Dom zdravlja Senj upotpunio je svoju djelatnost i poboljšao pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini koju pruža svojim građanima, a koju nerijetko koriste i građani susjednih gradova i otoka.

Dom zdravlja Senj imao je mamografski aparat iz 1996. godine koji je zastario pa se njegove snimke zadnje dvije godine nisu mogle koristiti za preventivni nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke u koji će nabavkom ovog novog mamografskog aparata Dom zdravlja Senj ponovno krenuti, najavljuje ravnateljica senjskog Doma zdravlja.

Svečanosti su prisustovali predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović, zamjenik predsjednika vijeća Vice Nekić, ravnateljica Doma zdravlja Senj Mira Nekić-Lopac, predsjednica Upravnog vijeća Ines Žarković i članovi Upravnog vijeća te zaposlenici Doma zdravlja Senj.