Senjska Noć muzeja podsjetila na prethodne muzejske noći

“Pregled i obilježavanje Noći muzeja u Gradskom muzeju Senj 2012.-2020.” naziv je ovogodišnje virtualne izložbe

SENJ Ovogodišnja Noć muzeja, 16. po redu, očekivano je postala digitalna. Tako su, zbog poznatih epidemioloških razloga, vrata senjskog muzeja ostala zatvorena, a događaji koju su trebali okupiti brojne posjetitelje, preselili su se u virtualni svijet. Djelatnici senjskog muzeja prilagodili su se tom i takvom novom i pripremili izložbu “Pregled i obilježavanje Noći muzeja u Gradskom muzeju Senj 2012.-2020.” Zainteresiranima se tako nude detalji izložbe “Senjski mesopust u Noći muzeja 2012.” koja prikazuje zimske balske i ljetne karnevalske običaje.

Poznate senjske zime, koje su Senju dale epitet najsnježnijeg mjesta na cijeloj hrvatskoj obali Jadrana, također su našle svoje mjesto u Noći muzeja 2013. godine u izložbi “Senjske zime kroz povijest”. Iduća, 2014. godina, bila je posvećena senjskoj buri, a izložba je nosila naslov ”Senjska bura-fenomen grada pod Nehajem”.

“Kultura odijevanja senjskog građanstva i plemstva kroz povijest” izložba je Noći muzeja 2015. godine. Izložba donosi specifičnost, ljepotu i bogatstvo kulture odijevanja senjskih građana i plemića tijekom povijesti. Noć muzeja 2016. bila je posvećena djelima senjskih slikara u fundusu Gradskog muzeja Senj kojima su promovirali Grad Senj i njegovu kulturno-povijesnu baštinu.

“Glazbeni izričaj Senja tijekom povijesti” izložba je 2017. godine, a u fokusu joj je 175. godišnjica neprekidnog djelovanja Gradske glazbe Senj. U Noći muzeja 2018. godine posjetitelji su uživali u izložbi “Sportski život napodručju Grada Senja”, čije gotografije i tekstovi svjedoče o značajnoj sportskoj djelatnosti na senjskom području.
Umjetničke zbirke GMS predstavljene su izložbom 2019. godine, a 2020. publici je predstavljena izložba “Bogu na svom jeziku” koja je osmišljena u suradnji sa Staroslavenskim institutom iz Zagreba. Izložbom je predstavljena baština rimske liturgije na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu.
– Unatoč globalnoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, Gradski muzej Senj se virtualno uključio u ovogodišnju Noć muzeja koju Hrvatsko muzejsko društvo organizira u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima, galerijama i drugim kulturnim institucijama, rekla je ravnateljica senjskog muzeja prof. Blaženka Ljubović.

HMZ predlaže svake godine temu Noći muzeja.
– Tema ovogodišnje Noći muzeja je “Zadaće muzeja u uvjetima kriza” i nametnuta je u okolnostima kada se većina kulturnih događaja odgađa ili potpuno seli u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja. Digitalnom Noći muzeja želi se hrvatskoj muzejskoj zajednici i vjernoj publici omogućiti da virtualno komunicira s pripremljenim programima i raznim temama, a GMS ovom izložbom želi širu javnost podsjetiti na bogatu kulturno-povijesnu baštinu koja se čuva u Gradskom muzeju Senj, a koja se proteklih devet godina Noći muzeja aktivno prezentirala i vrednovala te su posjetitelji s njom komunicirali posjetom uživo, prisutni u prostoru zajedničkoga sjećanja”, dodala je ravnateljica Ljubović.

error: Content is protected !!