Senjski proračun za 2021. razvojan i socijalan: 45 milijuna kuna

Pokušat će se što više iskoristiti mogućnosti koje nude EU fondovi i natječaji, najavio gradonačelnik Tomljanović

SENJ Predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Grada Senja Željkom Tomljanovićem, senjski vijećnici odradili su posljednju sjednicu 2020. godine na kojoj je usvojen proračun u visini od gotovo 45 milijuna kuna.
– Po mom razmišljanju ovaj proračun je u ovom momentu razvojan u jednom segmentu, ali prije svega socijalan… Sve stvari koje će se događati u 2021. godini, a to znači sve što će donijeti pandemija koja je zahvatila i naš grad i sve ono što će se događati u otvaranju EU fondova i natječaja, gdje će Grad Senj aplicirati sa svojim projektima, će smanjivati izdatke Grada Senja koje ćemo namirivati sredstvima iz EU fondova, a onda će to stvoriti nove projekte koje ćemo moći financirati u 2021. godini”, rekao je obnašatelj dužnosti gradonačelnika Grada Senja Jurica Tomljanović.

U razvojne programe u slijedećoj godini planira se uložiti oko 22 milijuna kuna. U tom iznosu su ulaganja u komunalnu infrastrukturu planirana sa 7,4 milijuna kuna i to u plažu i šetnice Škver, uređenje ulica u starogradskoj jezgri, ulaganja u prostorno-plansku dokumentaciju, u izradu projekata za izgradnju infrastrukture, te u širenje vodoopskrbne mreže Prizna – Bočak, nastavak izgradnje kanalizacije i vodoopskrbe u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana u Senju i u izvanredno održavanje korniža na plaži Banja u Jablancu. Uz to, u održavanje postojeće komunalne infrastrukture na području Grada planira se uložiti oko 4,1 milijun kuna, a u okviru gospodarenja komunalnim otpadom Grad će financirati odnosno sufinancirati nabavu mobilnog reciklažnog dvorišta, posuda za otpad i vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Nastavit će i sa saniranjem divljih odlagališta otpada.

Prihvaćena je i izmjena koeficijenta plaće gradonačelnika – profesionalca Grada Senja, a radi usklađivanja s plaćama gradonačelnika -profesionalca u okruženju (Crikvenice, Novog Vinodolskog, Otočca i Novalje). Koeficijent je s 3,465
(nedavno smanjen radi COVID pandemije) povećan na 4,75, a primjenjivat će se nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, obzirom da sadašnji obnašatelj dužnosti gradonačelnika svoju dužnost obavlja volonterski.

Radi suzbijanja negativnih gospodarskih posljedica nastalih uslijed pandemije korona virusom, vijeće je donijelo odluku kojom se obrtnici i poduzetnici, korisnici poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Senja (čije je poslovanje sukladno odluci stožera Civilne zaštite RH obuhvaćeno mjerom obustave rada) oslobode plaćanja zakupnine za razdoblje trajanja mjere obustave. S time da se, ukoliko su već podmirili obveze za prosinac, povrat sredstava neće vršiti već će se prebiti s budućim davanjima u razdoblju nakon ukidanja mjera.

error: Content is protected !!