Senjski rukometaši igraju memorijalni turnir u čast svog kapetana Roberta Barbića Belog

Turnir se igra 16. put u spomen na Senjanina palog u oslobodilačkoj akciji Oluja

SENJ Memorijalni rukometni turnir Robert Barbić Beli održava se sutra u Senju 16. put. Turnir u čast poginulog dragovoljca Domovinskog rata Roberta Barbića Belog, kapetana Rukometnog kluba Senj, poginulog u redarstvenoj akciji Oluja, organizira Rukometni klub Senj, pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i Grada Senja.

Sportski program turnira održat će se u sportskoj dvorani Robert Barbić Beli u Senju s početkom u 14 sati. Nastupit će četiri momčadi: Adria Oil Rudar iz Labina, Mornar-Crikvenica, Gospić i Senj. Finalni susret je na rasporedu oko 19 sati. Prema protokolu 16. Memorijalnog rukometnog turnira, okupljanje svih članova RK Senj bit će u dvorani od 7,40. Sveta misa zadušnica u spomen na Roberta Barbića Belog služit će se u senjskoj katedrali od 8 sati, a u 9,30 uslijedit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Robertovom grobu i na centralnom križu u groblju Sv. Vid u Senju.
Vrijeme od 13 do 13,30 sati predviđeno je za prijem sportskih momčadi sudionika turnira. Sportski program započet će utakmicom Mornara – Crikvenice i Rudar Adria Oila u 14 sati, nakon čega će uslijediti otvorenje turnira u 15 sati. Utakmica Senja i Gospića započet će u 15,30 sati. U 17,20 sati igra se susret za treće mjesto, a u 19 sati finale. Proglašenje pobjednika turnira, dodjela pehara i zatvaranje turnira bit će u 20,15 sati.

Robert Barbić Beli rođen je u Rijeci. Bio je pripadnik dragovoljačke jedinice studenata Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu MIG. Nakon provedene obuke na Policijskoj akademiji u Zagrebu, s borbenom jedinicom MIG izvršava sljedeće borbene zadaće: blokada vojarne na Borongaju, osvajanje vojarne u Velikoj Buni, osvajanje vojarne Logorište u Dugoj Resi, sudjeluje u obrani Pakraca i Zadra, sudionik je akcija Poskok i Maslenica. U akciji Oluja bio je pripadnik 133. domobranske pukovnije Otočac. Dana 4. kolovoza 1995. godine poginuo je u selu Zalužnica, kod Vrhovina. Spašavajući ranjenog suborca i sam je bio ranjen. Zbog žestokih borbi i četničkog okruženja nije mu mogla biti pružena odgovarajuća medicinska pomoć. Teško ranjen, umro je osam sati nakon ranjavanja.
Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, a posthumno je odlikovan odličjem Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom i medaljom Oluja te najvišim priznanjem Grada Senja 23. ožujka 1996. godine.