Senjske škole poklonile se žrtvi Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja obilježen je u osnovnoj i srednjoj školi

SENJ Paljenjem svijeća u predvorju škole te prigodnim recitalom senjskih srednjoškolaca obilježen je Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje u Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju.
– Ovogodišnju, 29. godišnjicu pada Vukovara, obilježavamo na drugačiji način, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, što podrazumijeva nošenje maskica, dezinfekciju ruku i prostora, držanje preporučenog razmaka i umanjeni broj sudionika i gledatelja programa. Naši učenici izveli su prigodan recital, zapalili svijeće zajedno s nastavnicima u holu škole, a povijesna grupa je prikazala film o stradanjima u Vukovaru, rekla je ravnateljica senjske srednje škole Danijela Vukelić.

Stihove su kazivali gimnazijalci Iva Gorski, Stela Krmpotić i Karlo Miškulin, učenici elektro usmjerenja Dino Tarčin i Ivan Šušnja, te turističko hoteiljerski komercijalist Anika Prpić pod vodstvom prof. hrvatskog jezika Radice Turina. Povijesna grupa “Ljubitelji povijesti” koju vodi prof. Silvije Šojat prikazala je film “Vukovar u srcu” za koju su prezentaciju izradili učenici 3.a razreda opće gimnazije Iva Gorski i Nikola Jurković.

OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića također se svake godine uključuje prigodnim programom u obilježavanje ove važne godišnjice. Tako su učenici razredne nastave zapalili svijeće ispred škole, a učenici viših razreda također su se uključili pisanjem i crtanjem na temu Vukovara i Škabrnje, saznajemo od ravnateljice Rosande Bilović.
Danas, 18. studenoga, na školskoj web stranici i Facebook stranici postavit će film o stradanju u Vukovaru koji će uz povijesni pregled događaja sadržavati i najbolje likovne i literarne radove koje su učenici radili kroz studeni kako bi posjetitelji stranica mogli vidjeti kako je senjska osnovna škola ove godine obilježila Dan sjećanja na žrtve Vukovara. Povjesna grupa radila je pod vodstvom prof. Andree Kartelo Nekić, mentorica za literarne radove bila je prof. Tamara Farkaš, za likovne radove Milena Cerović Miklić., a svojim radovima sudjelovali su učenici iz škola u Senju, Krasnu i Svetom Jurju.

Na obljetnicu pada Vukovara na jutarnjoj misi u Katedrali Uznesenja BDM u Senju sjetilo se e svih stradalih u Domovinskom ratu. Za njih će danas u 18 sati i 11 minuta zvoniti katedralna zvona.