Sklad organizirao koncert Folklor u zborskoj glazbi

Gostovali su Mješoviti zbor INA iz Zagreba i Narodni orkestar FA Mladost iz Samobora, a na pozornici im se pridružio i Ženski vokalni sastav Sklad

BAKAR Kulturno-umjetnička udruga Sklad Bakar organizirala je još jedan u nizu događaja kojima promiče vrhunsko zborsko pjevanje, a time i grad Bakar kao regionalno središte glazbenih zbivanja. U Domu kulture Matija Mažić u Bakru ugostili su Mješoviti pjevački zbor INA iz Zagreba te Narodni orkestar Folklornog ansambla Mladost iz Samobora, koji su izveli zanimljiv program iz svjetske glazbene baštine.

Očuvanje baštine misija je bakarske udruge Sklad. Razumijevanje i poštovanje tradicije potiču kroz mnogobrojne programe i suradnje, pa je subotnji koncert “Folklor u zborskoj glazbi” zaokružio godišnji edukacijski program Sklada. Koncertno gostovanje Mješovitog zbora INA iz Zagreba i Narodnog orkestra FA Mladost iz Samobora predstavio je publici u Bakru tradicijsku glazbu koja vjerno dočarava duh podneblja koje ju je iznjedrilo, odlične tehnike pjevanja i sviranja koje su sa zborom i orkestrom usavršila dva voditelja, poznati glazbeni pedagog i solo pjevač Bojan Pogrmilović i mladi glazbenik Fran Pogrmilović, koji je napravio aranžmane za većinu izvedenih skladbi. Zbor je prikazao spektar prekrasnih glasova kroz pjesme raznih podneblja i naroda, od Hrvatske, BiH, Albanije pa sve do Južne Amerike. Bila je to zanimljiva i uzbudljiva šetnja glazbenim svijetom, upotpunjena vrlo šarmantnim aranžmanima Pogrmilovića jr i krasnog orkestra.

Bakarska publika uživala je u koncertu na kojem se osjećala odlična dinamika i raspoloženje. Kao domaćin, na koncertu je nastupio i Ženski vokalni sastav Sklad, pod vodstvom dirigentice Nade Matošević Orešković, s dijelom programa svog cjelovečernjeg koncerta, pokazujući da Bakrani na najbolji mogući način čuvaju i njeguju zavičajni melos. Zadovoljstvo ne kriju ni gosti koji prepoznaju Bakar kao odličnu zborsku i kulturnu destinaciju, a u Skladu se vesele novom zborskom prijateljstvu i suradnji.
Koncertno gostovanje poduprli su Grad Bakar, Odjel za kulturu PGŽ, Grad Zagreb i INA.

FOTO Miljenko Šegulja