Spomenik Vukovaru u Crikvenici otvara se uz mimohod za Dan sjećanja

Završeno je postolje na koje će se postaviti spomenik, Vječni plamen kiparice Vesne Rožman Postić

CRIKVENICA Herojski otpor Vukovara velikosrpskoj agresiji u Crikvenici se ne zaboravlja. Do Dana sjećanja na žrtvu Vukovara osvanut će veliki mural u režiji navijačke udruge Vavik vjerna kirija, a u Vukovarskoj ulici podignut će se spomenik žrtvi Vukovara. Spomenik se planira otvoriti za Dan sjećanja na Vukovar 18. studenog. Planiran je i svečani program uz mimohod.

U svibnju je odabrano rješenje spomen obilježja, a prije nekoliko dana završeno je postolje spomenika u Vukovarskoj ulici. Spomen na grad heroj bit će “Vječni plamen” kiparice Vesne Rožman Postić. Umjetničko rješenje sastoji se od dvije željezne forme, obojene u crnu i sivu, koje omeđuju crveni kvadrat. Tvore slovo V kao Vukovar odnosno Victory te je na njima probijen tekst: “Vukovar 18.11.1991. i Crikvenica pamti” (prevedeno na engleski, njemački i francuski: remembers – erinnert – se souvient). Forma je osmišljena tako da se iz svakog kuta, na spomeniku visine metar i pol, može raspoznati slovo V.

Vječni plamen je simbol trajnog sjećanja na hrabre ljude i događaje od nacionalne važnosti, trajne zahvalnosti onima koju su živote dali za slobodu domovine i znak da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena. Obzirom da je stvarni plamen zahtjevno održavati, pristupljeno je tome na simbolički način. Plamen simbolizira crveni svjetleći kvadrat koji je ujedno i oznaka državnosti. Hortikulturno uređenje bi trebalo biti minimalističko: kvalitetno zatravniti površinu, na rubu formirati živicu u obliku slova V.

error: Content is protected !!