Svog zaštitnika sv. Huberta slavi 260 bakarskih lovaca

Lovci slave i upozoravaju: čagljevi u Bakarcu, medvjedi pred bajama, a divlje svinje u Jadranovu

KUKULJANOVO Lovci s područja Grada Bakra obilježili su na Kukuljanovu Dan Svetog Huberta, zaštitnika lovaca. Najprije misom u crkvi sv. Franje, a potom druženjem u domu na Kukuljanovu. Tradicija lovačkog druženja povodom sv. Huberta duga je 14 godina. Grad Bakar može se pohvaliti s tri lovačka društva i više od 260 lovaca. Najbrojnije lovačko društvo na području Bakra je Tuhobić Krasica sa 105 lovaca. Srndač Hreljin ima 93 lovca, a Kamenjarka Kukuljanovo – Škrljevo 63 lovca.

 

 

 

 

Lovci su se opustili na druženju, a predsjednik LD Srndać Hreljin Zlatko Vukelić pričao nam je o lovačkim aktualnostima. Trenutno je sezona divljih svinja kojih je sve više. Skrivaju se na izizetno nepristupačnom terenu, u gustišu i kamenjaru. Zbog prevencije od afričke kuge pojačan je odstrijel. Lovci su odstrijelili 9 od 14 predviđenih veprova, a još će odstrijeliti sedam u sklopu prevencije od afričke kuge. Kad je riječ o divljim svinjama, učestale su štete u naletima na vozila na Jadranskoj magistrali, na potezu od Kraljevice do Jadranova, dokle seže lovište hreljanskog lovačkog društva.
Vukelić upozorava da divljač migrira prema naseljenim mjestima, gdje ih privlači hrana. To se posebno odnosi na medvjede koje privlače baje. Dakle, stanovništvo bi trebalo voditi računa kako ostavlja baje i što ostavljaju u bajama.
I posebno upozorenje: čagljevi se spuštaju do mora. Nedavno su odstrijeljena dva čaglja praktično u smamom Bakarcu, kod kampa.

error: Content is protected !!