Crikvenička plaža Teti Filumeni, a dokumentacija bi mogla put krim policije

Od trojice crikveničkih vijećnika za Tetu Filumenu je digao ruke Manestar, Gavran je bio suzdržan, a Posarić protiv. Suzdržani župan Komadina je rekao da će, usprkos sugestijama da šuti, reći da je proces opterećen anonimnim prijavama i da postoji zahtjev za dostavom dokumentacije od strane krim policije čim se izglasa odluka

RIJEKA Gradsku plažu u Crikvenici na koncesiju od 20 godina dobila je firma Teta Filumena iz Čavli, u vlasništvu Sanjina Valerijeva. Odlučilo je tako skupština Primorsko-goranske županije na sjednici u dvorani Zamet.
Za Tetu Filomenu je diglo ruke 22 vijećnika, protiv je bio jedan, a suzdržano je ostalo 16 vijećnika. Na sjednici je sudjelovalo četvero crikveničkih vijećnika, Siniša Gavran (MB 365), Lovorko Gržac (HDZ), Ivica Manestar (PGS) i Igor Posarić (MOST). Za Tetu Filumenu je digao ruke Manestar, Gavran je bio suzdržan, a Posarić protiv. Gržac je odlučio ne sudjelovati u diskusiji i glasovanju, obrazloživši da ne želi utjecati na kolege, obzirom da je direktor crikveničkog komunalnog društva Eko Murvice koja sudjeluje na natječaju.

U igri su bili zajednica ponuditelja Eko Murvica i Jadran d.d i firma Teta Filumena d.o.o. u vlasništvu Sanjina Valerijeva.

Ivica Manestar

Siniša Gavran

 

 

 

 

 

 

 

Sjednici su prisustovali gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, zamjenice gradonačelnika Silvia Crnić i Ivona Matošić Gašparović, direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić te predsjednik Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Grad aCrikvenice i Vinodolske općine Siniša Čakarević. Dopuštenje za praćenje sjednice nisu dobili predsjednik gradskog vijeća Crikvenice Josip Friš i gradski vijećnik Žarko Stilin jer su, kako im je objašnjeno, zakasnili s prijavom.

Rasprava je trajala gotovo sat i pol. Damir Dumančić (HDZ) je predložio, kad je već očito da se Primorsko-goranska županija i Grad Crikvenica ne mogu dogovoriti oko plaže, da država donese odluku.

Vijećnik Marko Mataja-Mafrici (SDP) je primijetio da privatni ponuđač nudi tri puta veća ulaganja, 54 u odnosu na 18 milijuna kuna. Smatra da se ne može osporiti bankovna garancija i da je najgore ne donijeti odluku. Podsjetio je da je crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina dodijelio šahovsku plažu bliskoj osobi, nakon što je Grad u plažu investirao 600 tisuća kuna.

Igor Posarić

Lovorko Gržac

 

 

 

 

 

 

 

Bojan Kurelić (Akcija mladih) smatra da bi bilo najpoštenije skinuti točku jer je stranačko i medijsko prepucavanje oko koncesije postalo groteskno te zaključio da će Akcija mladih biti suzdržana kod glasovanja.

Vice Sep (HDZ) kaže da je tema prilično zastupljena u medijima. Očito ima kontroverzi i problema. Nakon tri godine koncesionar se može pokupiti, a mi ćemo aktivirati zadužnicu, a tada se može otvoriti sudski proces koji će nas blokirati godinama.

Mario Alempijević (Akcija mladih) misli da će biti tužbi i da se odluka ne bi trebala donijeti. Trebalo bi dobro odvagnuti, a ako postoje sumnje, poništiti natječaj i raspisati novi, predlaže Alempijević i dodaje da Crikvenica neće ništa posebno izgubiti ako se ne dodijeli koncesija u ovoj godini, obzirom na koronu.

Dinko Beaković (HDZ) je primijetio da se o crikveničkoj plaži raspravlja kao da je riječ o plažici u nekoj uvalici. Grad Crikvenica, tko je god bio na vlasti, ulagao je godinama u plažu i jako dobro zna koliko plaža nosi. Firma osnovana par dana pred natječaj nudi tri puta veća ulaganja. Je li to realno, pita se Beaković i podsjeća da Ekonomski fakultet osporava studiju ulaganja ponuđača koji je dao znatno veću ponudu. Koja je ponuda realna, zapitao se Beaković i naglasio da je plaža puno više od političkog prepucavanja.

Franjo Butorac (PGS) je istaknuo da je proučio studiju Ekonomskog fakulteta i da je očito netko krivo pročitao da se osporava studija ulagača. Ovdje se vode igre, postupimo po zakonu, predložio je Butorac.

Nakon diskusije, vijećnicima se obratio zamjenik predsjednika Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru u Primorsko-goranskoj županiji Loris Rak (SDP) koji je naglasio da se ne sjeća ovakvih pritisaka oko koncesije, a u povjerenstvu je od 2009. godine..

Gradonačelnik Rukavina sa suradnicima

Dumančić smatra da je ponuda Tete Filumene daleko od realne te poručio: uvjeravam vas da je po ovoj kalkulaciji evidentan gubitak od 15-20 milijuna kuna. Također se zapitao kako je moguće u kalkulaciju prihoda računati 800 ležaljki, a dopušteno je postavljanje 500 ležaljki na plaži.

Obratio se i župan Zlatko Komadina. Naglasio je da kao župan ne donosi prijedlog, niti odlučuje, ali može dati mišljenje. Suzdržano. Što se poklapa s diskusijom, primijetio je župan dodajući da je priča dosta podijeljena, da miriše definitivno na politiku i da je proces kontaminiran. Komadina je rekao da je izrazio svoje mišljenje kako bi pomogao vijećnicima u odluci, ukoliko cijene njegov stav.
Komadina je također rekao da će, usprkos sugestijama da šuti, reći da je proces opterećen anonimnim prijavama i da postoji zahtjev za dostavom dokumentacije od strane krim policije čim se izglasa odluka.

error: Content is protected !!