Trgovci i ugostitelji vape za domaćim proizvodom iz Vinodola

Igor Barac vratio se iz Zagreba kući, u Grižane. Posao u financijskom sektoru zamijenio je uzgojem smokava. Uz prodaju svježih smokava trgovinama sa svoje tri plantaže, Barac planira sušene smokve i smokvenjake plasirati kao suvenire u pakiranjima od 100 i 200 grama

GRIŽANE Među devet obiteljskih gospodarstava koja su dobila poticaj putem natječaja LAG-a Vinodol je i Igor Barac iz Grižana. Godinama je friški griški poljoprivrednik živio u Zagrebu, a dio života je proveo u inozemstvu. Radio je u financijskom sektoru, daleko od ikakve veze sa smokavama. U zrelim godinama odlučio se vratiti korijenima, svojim Grižanama u kojima je živio do odlaska u osnovnu školu u Zagreb. Po povratku kući znao je samo da se želi baviti nečime, a kako je vidio da Hrvatska nudi zanimnljivih OPG priča, odlučio je raspitati se čime bi se mogao baviti.
“Razgovarao sam s ljudima u LAG-u i Poljopirivrednoj savjetodavnoj službi. I rekli su mi: Zašto ne smokve, one su dio Vinodola. I tako sam se odlučio za smokve”, vraća se na početak Barac koji se ozbiljno uhvatio posla.
Danas ima tri parcele sa smokvama, svoje u Grižanama i Driveniku, a treću u zakupu u Bribiru. Sve skupa 400-500 smokvi. Već se skupi nešto plodova na starijim smokvama.
“Otvorio sam trgovine u Rijeci i Zagrebu. Jednostavno nedostaje smokava. Sve što donesem, trgovine otkupe. Da imam više, sve bi otišlo. Inače trgovine traže domaće proizvode i spremne su ih otkupiti. Svega nedostaje. Znam da su i crikvenički restorani zainteresirani za otkup poljoprivrednih proizvoda iz susjedstva. I tu vidim potencijal. Ima dobrih prila u Vinodolu, ali još uvijek ima puno, puno prostora za napredak”, smatra Barac dodajući da je velik problem Vinodola rascjepkanost zemljišta pa je teško oformiti ozbiljnije parcele i forsirati poljoprivredu u službi turizma.
Omiljena smokva u Vinodolu ima svoje zahtjeve.
“Kod smokava je bitno da se brzo plasiraju na tržište. Ujutro ih uberem i istog dana moraju u trgovinu”
Kao i većina poljoprivrednika koja se opredijelila za smokve, i Barac planira napraviti korak više. Opremio se sušarom, a sa svojim smokvama kani i na tržište autohtonih suvenira. Pakirat će sušene smokve i smokvenjake u pakete od 100 i 200 grama te ih plasirati kao suvenir Vinodola.
Financijska potpora ostvarena preko LAG-a Vinodol od 112 tisuća kuna sigurno će dobro doći, no Barac napominje da su inicijalna ulaganja u posao sa smokvama ozbiljna. Primjerice, popriličan iznos treba uložiti samo u ograđivanje plantaža smokava. Za četiri do pet godina očekuje se pravi urod, između četiri do pet tona i tek tada se može očekivati nešto od ulaganja u novi posao.
Barac i somero kolega dobili su sredstva putem prvog natječaja LAG-a Vinodol iz Lokalne razvojne strategije LAG-a “Vinodol” 2014.-2020. odnosno o provedbi Mjere 1.1.3. “Razvoj i održivost malih poljoprivrednih gospodarstava” u sklopu Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.

error: Content is protected !!