Tri predavanja vraćaju Senjane u Drugi svjetski rat

Skup, predavanje i izložba organiziraju se povodom pada savezničkog zrakoplova u Senju 1944. godine

SENJ Na skup, predavanja i izložbu u prigodi 75. obljetnice pada savezničkog zrakoplova Bristol Beaufightera u Senju 1944. – 2019. poziva Pučko
otvoreno učilište Milutina Cihlara Nehajeva prekosutra (četvrtak) u 19 sati. Predavanje “Priča o Bristol Beaufighteru NT997” održat će Pio Domines Peter. O savezničkim zrakoplovima srušenima na područje sjevernog i srednjeg Velebita u razdoblju 1944. – 1945. govorit će Radovan Živanović, a “Tajna broda Jakljan” naslov je predavanja Danijela Frke.
Posjetitelji će u senjskom Domu kulture moći poslušati tri vrlo zanimljiva predavanja u prigodi obljetnice jedne tragične epizode iz senjske povijesti Drugog svjetskog rata. Imat će priliku čuti intrigantnu priču kako su se nad senjskom lukom ispreplele životne sudbine jednog Južnoafrikanca i Kanađanina, pilota koji su poginuli pri padu savezničkog zrakoplova nedaleko Mađarske rive 10. listopada 1944. godine. Saznat će i informacije o istraživanju olupina savezničkih zrakoplova po velebitskim gudurama te o misteriji i tragediji broda Jakljan kojeg je orkanska senjska bura u travnju 1944. godine odnijela u morske dubine nedaleko Male luke na Krku.

error: Content is protected !!