U Crikvenici samo jedan zamjenik, ostali gradovi i općine brišu zamjenike (grado)načelnika

Bakar, Crikvenica, Novi i Senj smanjuju broj gradskih vijećnika

Izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi donijet će bitne promjene u sljedećem sazivu gradskih i općinskih vijeća, ali i promjene vezane uz izvršnu vlast. Najvažnija promjena odnosi se na smanjenje broja vijećnika i (uglavnom) ukidanje mjesta zamjenika (grado)načelnika.

Mjesta s više od 10 tisuća stanovnika ubuduće će imati 15 članova vijeća dok će mjesta s više od 2.500 stanovnika imati pravo na 13 vijećnika. Mjesta s više od tisuću stanovnika imat će pravo na 9 vijećnika, no takvih nema na području Hrvatskog primorja odnosno područja koje prati naš portal. Što to konkretno znači za šest jedinica lokalne samouprave?
Crikvenica će umjesto 17 imati 15 vijećnika, obzirom da ima više od 10 tisuća stanovnika. Gradovi Bakar, Novi Vinodolski i Senj smanjit će broj vijećnika s 15 na 13. Grad Kraljevica i Vinodolska općina neće morati smanjivati broj vijećnika, obzirom da u aktualnom mandatu imaju 13 vijećnika.

Nakon lokalnih izbora u svibnju slijede promjene u izvršnoj vlasti koje će zahvatiti gotovo sve jedinice lokalne samouprave. Gradovi i općine s više od 10 tisuća stanovnika moći će zadržati jednog zamjenika, dok će ostali gradovi i općine ostati samo na (grado)načelniku kao jedinom predstavniku izvršne vlasti. Dakle, Crikvenica će kao grad s više od 10 tisuća stanovnika umjesto dvoje zamjenika imati jednog. Bakar, Kraljevica, Novi Vinodolski, Senj i Vinodolska općina ostaju bez zamjenika gradonačelnika odnosno načelnika.

Nova zakonska rješenja ograničila su i visine primanja lokalnih i županijskih vijećnika. Osjetne promjene čekaju predsjednike gradskih i općinskih vijeća. Iako ukidanjem zamjenika njihova funkcija, barem simbolički, dobiva na važnosti, naknade su im ograničene na iznos 50 posto viši od vijećničke naknade. Potpredsjednici vijeća moći će biti plaćeni 30 posto više od kolega vijećnika.