U mjesecu muškog zdravlja, razmislite o pregledu prostate

Nastoji se staviti akcent da studeni bude mjesec očuvanja zdravlja muškaraca, prvenstveno borba protiv najčešćih malignih bolesti kod muškaraca, a jedna od njih je rak prostate

SENJ Studeni je mjesec muškog zdravlja. Movember pokret više je od pukog trenda puštanja brkova na koji poziva muškarce svakog studenog. On je zdravstveno-aktivistički pokret s ciljem osvješćivanja zdravstvenih problema muškarca.
– Movember je akcija koja u Hrvatskoj traje već dugo. Nekako 2013. godine Hrvatska liga za borbu protiv raka označila je taj mjesec, kaže se brkati studeni. Nastojao se staviti akcent da to bude mjesec očuvanja zdravlja muškaraca, prvenstveno borba protiv najčešćih malignih bolesti kod muškaraca, a jedna od njih je i rak prostate. On je na drugom mjestu u Hrvatskoj po učestalosti u muškoj populaciji, dijeli mjesto s rakom debelog crijeva. kaže Ana Prpić, dr. med. i članica Senjske lige protiv raka naglašavajući pritom kako je rak prostate vrlo učestao, ali s vrlo visokom mogućnošću izlječenja.

Značajnu ulogu u otkrivanju ima prevencija.
– To je rak koji se razvija jako dugo, dok prijeđe iz tog organa, probije njegovu ovojnicu i metastazira, mi imamo jako puno vremena otkriti ga. Dakle, tu je prevencija jako važna. Prevencijom, ako se rak uhvati u ranoj fazi, s vrlo jednostavnim ljećenjem, čovjek se može smatrati izliječenim. Metode prevencije su vrlo jednostavne, bezbolne, jeftine i učinkovite, poručuje dr. Ppić.

Govoreći o uzrocima kacinoma prostate, dr. Prpić ističe kako uzroci nisu još poznati, kao kod drugih tumora,.
– Međutim ovdje se uspjelo dosta povezati učestalost raka prostate s pušenjem, što je i kod mnogih drugih bolesti. Nije samo rak pluća vezan za pušenje, to je i rak debelog crijeva, a također i neki tumori u žena, npr. rak dojke, koji je isto kod pušača češći. Ne tvrdim ja time da pušenje izaziva karcinom, ali se u raznim proučavanjima uspjelo dokazati da je statistički visoka povezanost s pušenjem. Pušenje je jedna od navika, odnosno faktor rizika koji se skoro sigurno uspio povezati s malignim bolestima. Za ostale to nije u tako visokom stupnju faktor rizika, kaže dr. Prpić.

Osim pušenja, poznati su još neki faktori rizika. Pretilost, štetne tvari kod ljudi koji imaju doticaj s njima, blizina zračenja, neke kemijske tvari koje se smatraju kancerogenima… U senjskom Domu zdravlja dugo se već puno pažnje pridaje prevenciji.
– U Domu zdravlja Senj prevencija se provodi već dugački niz godina. Ja radim 35 godina, a to se provodilo i daleko prije toga, jer mi imamo vrlo dugačku tradiciju dolaska specijaliste za urološke bolesti iz KBC-a Rijeka. Nije bilo akcije Movember, nije se tako zvalo, ali se provodilo. Prevencijom su obuhvaćeni muškarci iznad 50 godina života iz jednostavnog razloga što karcinom prostate zahvaća stariju dobnu skupinu. Ne znači da se on ne može javiti kod mlađih muškaraca, ali je to daleko rjeđe. Obično svi liječnici obiteljske medicine svoje muške pacijente iznad 50 godina, kad iz bilo kojeg razloga dođu na pregled ili im se vade laboratorijski nalazi iz nekog razloga, uzmaju malo krvi da se odredi nalaz na prostata specifični antigen. Taj nalaz ne radi naš laboratorij pri Domu zdravlja, već priprema serum koji se organizirano prevozi u KBC Rijeka gdje njihov laboratorij napravi nalaz. Nekad davno morali smo na taj nalaz čekati dva tjedna dok nam ga pošalju poštom, sad taj nalaz dobijemo elektronskom poštoma za dan do dva od zaprimanja uzorka seruma“, pojašnjava dr. Prpić.

Pregled urologa od iznimne je važnosti.
– Bilo bi dobro prvi put, u okviru sistematskog pregleda, pacijenta uputiti urologu. Urolog nam je dostupan, nekad je dolazio u senjski Dom zdravlja dva puta mjesečno, a zadnjih godinu – dvije jedanput mjesečno, ističe dr. Prpić.

error: Content is protected !!