U OKU KAMERE Bakarac dobiva nove tunere

Postavljanje dviju novih tunera stajat će 85 tisuća kuna. Podsjetit će na vremena kad se u Bakarcu lovilo 5 tisuća tuna dnevno, kad je potez od Rijeke do Senja imao 67 tunera…

BAKARAC Nove tunere nadvit će se uskoro nad Bakarcem. Krajem prosinca uklonjene su dvije tunere koje je pojelo vrijeme, bura, more i sol. Obnova će ukupno stajati 85 tisuća kuna. Primorsko-goranska županije poduprijet će projekt Grada Kraljevice s 55 tisuća kuna. Naime, Grad Kraljevica je prošao na natječaju Primorsko-goranske županije, Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima te tako osigurao znatnu potporu za obnovu dviju tunera, simbola Bakarca. Radove će izvesti firma BSK Commerce iz Rijeke.

Na ploči koju je postavio Grad Kraljevica 2008. godine vidi se zašto su tunere važne za Bakarac. Na ploči stoji:

„Ovo je mala straža u sastavu bakaračke prve tunere

Funkcija straže je praćenje i nadzor tuna te pravovremeno izdavanje zapovijedi za zatvaranje mreža. Originalno je bila visoka 16 metara. Čitav prostor triju bakaračkih tunera (prve, srednje i Kavranić) skupa sa stražom na strani (Gradcu) zaštićen je kao etnološka zona.

Zadnji veći ulov tuna na Bakarcu bilježi se 1974. godine (1.200 kg), a od 1977. godine više nije u funkciji.“

Tunere su pet stoljeća bile dio života područja od Preluka do Velebitskog kanala. U Bakarcu se na šest tunera znalo uloviti i 5 tisuća tuna u jednom danu. Prije četiri godine u režiji RŠK Tunere Bakarac, Grada Kraljevice i kraljevičke turističke zajednice u sklopu manifestacije „Fešta do tune“  simuliran je lov na tune kako bi se, barem sjećanjima, vratilo u dane kada se od tune živjelo. Povratak u povijest pokazao se pogođenim pa je manifestacija postala tradicija.

Na potezu od Rijeke do Senja postojalo je 67 tunera. Tunere su se nalazile u Martinšici, na Žurkovu, na ulazu u Bakarski zaljev, nasuprot Kraljevice, u Bakru kod srušene koksare, Bakarcu, uvalama Carevo i Grabrova u Kraljevici, u Uvali Scott, u uvali Perčin u Jadranovu, na lokaciji Pod bok između Jadranova i Kačjaka, na Kačjaku, u Selcima. Na području Novog Vinodolskog su četiri tunere: na otočiću San Marino ispred Novog, u Povilama, u uvali Žrnovnica, u Klenovici, između kopna i otočića, u Svetom Jurju, na poluotoku Malta ispred Lukova. I Krk je imao tunere u Tihom i Vinodolskom kanalu. Voz, Peškera, Šilo, Vrbnik. Preživjelo je sedam tunera. Danas su samo spomenici davnih vremena, kada su ribari živjeli na tunerama od svibnja do listopada.

 

 

error: Content is protected !!