U OKU KAMERE Nakon svađa i drama, počela gradnja luke Perčin

U petak novi zbor građana u Jadranovu na kojem će se predstaviti moguća dorada projekta, da se uđe u more još tri metra i nađe prostor za parkirna mjesta

JADRANOVO Nakon podosta drame proteklih dana, počela je izgradnja luke Perčin u Jadranovu vrijedne 15 milijuna kuna. Projekt nudi stotinjak vezova, uglavnom nautičkih, uz 10-15 novih komunalnih vezova. Postavila bi se dva plutajuća gata i plutajući lukobran. Firma BSK Commerce iz Rijeke dobila je luku Perčin u 27-godišnju koncesiju i najavljuje otvaranje deset radnih mjesta u Jadranovu.

Projekt bi dao Jadranovu novu dimenziju, doveo nautičare, a nitko od sadašnjih korisnika vezova ne bi ostao bez svog veza, argumenti su Županijske lučke uprave Crikvenica koja vodi brigu o crikveničkim lukama.

S time se ne slaže dio Jakovara koji želi zadržati mir u svom mjestu. Tvrde da će stotinjak novih vezova narušiti izgled Jadranova, da će se stvoriti velika prometna gužva na ionako prometno zagušenoj obali, gdje ljeti nema mjesta za parkiranje niti za lijek.

Krajem prošle godine sazvan je zbor građana na kojem je većina diskutanata napala investiciju. Uništavaju nam mjesto radi interesa investitora, tvrdili su protivnici marine. Zagovornici male marine u Jadranovu reći će da se radi o glasnoj i agresivnoj manjini, a da tiha većina podržava projekt. Podsjećaju da se i galamilo i uoči gradnje trga u Selcu te da je sve završilo na referendumu na kojem se pokazalo da 90 posto Selčana podržava gradnju trga.

Na zboru su se porječkali gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina i njegov suradnik Veselko Mutavgjić s ravnateljem ŽLU Crikvenica Mariom Kružićem. Situacija se kroz diskusiju smirila i zakazan je sastanak na kojem će se pokušati naći rješenje koje bi zadovoljilo sve strane. Problem broj jedan je kako naći nova parkirališna mjesta. Traži se dorada projekta.

U međuvremenu Neven Ahel piše otvoreno pismo gradonačelniku i županu Zlatku Komadini u ime grupe Jakovara. Poručuje da jakovarska obala nije na prodaju, da je luka promašaj jer će barke porazbijati more i tvrdi da će korisnici vezova ostati bez mjesta za vezanje barki. U pismu najavljuje da niti jedan vlasnik veza neće maknuti svoje barke.

Prije nekoliko dana u Crikvenici se održao sastanak između predstavnika Grada Crikvenice, ŽLU Crikvenica, MO Jadranovo, Primorsko-goranske županije i investitora. Službenih priopćenja nema, no neslužbeno se moglo doznati da nema odgode početka gradnja te da će se sjesti s projektantima i ustanoviti dolazi li u obzir solucija da se uđe u more još tri metra kako bi se dobio dodatni prostor za parkiranje. Prema procjenama, dodatni posao stajao bi šest milijuna kuna. Tko će to platiti? Investitor nema obaveze. Dogovoreno je da će se ponovno održati zbor građana, kako je i obećano Jakovarima te prezentirati dogovor sa sastanka. Zbor bi se trebao održati prekosutra, u petak predvečer.

error: Content is protected !!