U OKU KAMERE Pavlomir sadi nove vinograde

Miroslav Palinkaš i njegova ekipa vratili su se 25 godina unatrag, kada su točno na toj parceli zasađeni prvi vinogradi u Pavlomiru. Pojelo ih je vrijeme i mraz

NOVI VINODOLSKI Počela je sadnja vinograda u Pavlomiru. Miroslav Palinkaš i njegova ekipa vratili su se 25 godina unatrag, kada su točno na toj parceli zasađeni prvi vinogradi u Pavlomiru. Tada zasađenom vinogradu bliži se „radni vijek” koji traje 25-30 godina. Kako je vinograd prije dvije godine opustošio mraz, odlučilo se ne obnavljati već saditi novi.

„Mijenjamo i sortu. Prije smo ovdje imali Chardonnay, Frankovku i Pinot bijeli, a sad idu muškat žuti i žlahtina” objašnjava vlasnik Vianrie Pavlomir Miroslav Palinkaš.

Sadi se na dva hektara i ako vrijeme posluži sve bi trebalo biti gotovo za tri dana. Za orijentaciju, Pavlomir ukupno ima 30 hektara. Iako postoje strojevi za sadnju, u Pavlomiru to rade ručno.

„Koristimo jedan svoj izum. Bušenje rupa pomoću vode. Izmislili smo način prije nekoliko godina, smatramo ga svojim patentom, a sad da li se netko sjetio poput nas… To ne znam, kaže Palinkaš.

Pavlomir će obilježiti 25 godina rada 15. lipnja prigodnom svečanošću.