U OKU KAMERE Sufinanciranje nabavke opreme poduzetnicima najatraktivnija mjera

Već nekoliko godina Grad Crikvenica prezentira mjere poticanja poduzetništva, a ove godine prvi put se mjere predstavljaju i prije donošenja kako bi se mogle što kvalitetnije kreirati

CRIKVENICA Već nekoliko godina Grad Crikvenica prezentira mjere poticanja poduzetništva, a ove godine prvi put se mjere predstavljaju i prije donošenja kako bi se mogle što kvalitetnije kreirati, što je preduvjet za adekvatnije plasiranje sredstava, istaknula je zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović.

U protekle četiri godine, poduzetnicima je isplaćeno 1,1 milijun kuna. Predstavljene su i potporne institucije na usluzi Gradu Crikvenici i poduzetnicima, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) Tunera, Lokalna akcijska grupa (LAG) Vinodol i Poduzetnički centar Vinodol. Na prezentaciju mjera došli su i predsjednik gradskog vijeća Josip Friš i predsjednik Udružejnja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine Kristijan Koščić.

Mjere je ukratko predstavila voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, turizam i projekte Snježana Sikirić. Najatraktivnijom mjerom pokazalo se sufinanciranje nabavke opreme i uređenja prostora. Vjerojatno će tako biti i ove godine. Zapošljavanje mladih do 30 godine zanimljiva je mjera u vremenima kada mladi teško nalaze posao. Poduzetnik kroz tu mjeru može dobiti 700 kuna mjesečno. Dosad je kroz mjere zaposleno petero mladih. Zanimljivim se pokazalo i poticanje ženskog poduzetništva. Potpore iznose 40 posto troškova. Najnovija potpora je jačanje konkurentnosti odnosno sufinanciranje posebnih oblika turizma. Grad sufinancira i kamate na studentske kredite. Na popisu poticaja je i stimuliranje deficitarnih zanimanja. Zamijećeno je kako crikvenički poduzetnici imaju jako loš marketing, u gradu se često i ne zna tko što radi. Zato je uvedena mjera koja sufinancira marketinške aktivnosti. Vraća se mjera obrazovanje radne snage. Pokriva se 30 posto troškova odnosno do tisuću kuna po zahtjevu. Stoji i mjera kojom se za 40 posto smanjuje naknada za terasu ugostiteljima ako rade osam mjeseci godišnje. Ako se uključe u gradske manifestacije, imaju pravo na dodatnih pet posto.

Poduzetnici su predložili da kolege koji rade cijele godine dobiju pogodnosti kod dodjeljivanja mjera. Sugestija je da se mjere dodjeljuju u lipnju.

error: Content is protected !!