U OKU KAMERE U crikveničkoj knjižnici dočekat će vas mačak Car Edgar

Udomljeni mačak je simbol knjižnice u kojoj i živi te sudjeluje u pričaonicama i radionicama. Čak ima i svoju predstavu, slikovnicu i zbirku priča. Priznala ga je i struka. Na stručnom skupu crikvenička knjižnica je zahvaljujući svom stanaru pohvaljena kao primjer dobre prakse

CRIKVENICA Već godinu i pol Gradska knjižnica Crikvenica nalazi se na novoj adresi u samom centru Crikvenice, Vinodolska 1. Malo tko od Crikveničana i njihovih gostiju nije već obišao reprezentativno zdanje za 21. stoljeće, od milja nazvano i gradskim dnevnim boravkom. Skupa sa 60 tisuća knjiga novi je dom pronašao sad već nadaleko poznat knjižnični mačak Car Edgar. Narančasti mačak prepoznatljiv je simbol knjižnice, a knjižničarke u šali znaju reći da ga je uz članstvo valorizirala i struka kad je zbog njega na stručnom skupu u Sisku knjižnica prepoznata kao nova, neobična, inspirativna i primjer dobre prakse.

Nije rijetkost da se u suvremenom svijetu, a sve više i u Hrvatskoj, uočava pozitivno djelovanje životinja u radnom okruženju. Ljubimce tako možemo naći u kafićima, domovima umirovljenika i mnogim drugim neočekivanim mjestima, no jedinstven je slučaj barem u našoj zemlji da je mačak dom pronašao u jednoj gradskoj knjižnici. Onaj planetarno poznat već je bio zvijezda  japanskog dokumentarca i knjižnog bestselera – riječ je dakako o Deweyu, mačku iz provincijske knjižnice u Iowi koji je raznježio svijet. Je li taj mačak potaknuo ravnateljicu crikveničke knjižnice Irenu Krmpotić da se slična nadahnjujuća priča dogodi baš u ovom lijepom primorskom gradiću? Uz osmijeh ravnateljica odgovara da se udomljavanje dogodilo spontano:

„Zaljubili smo se na prvu u zlatno klupko koje nas je raširenih očiju gledalo s Facebook stranice lokalnog veterinara vireći iz kartonske kutije. Došao je – i ušao u legendu! Nismo se dugo dvoumili oko imena jer je Car najčešće crikveničko prezime, a znale smo da će ljupki mačić od prvoga dana carevati našom knjižnicom. Ime Edgar odabrala je naša studentica Ella koja ga je donijela iz veterinarske stanice”, objašnjava ravnateljica.

Poznato je da se knjižnice se sve više okreću novim, neobičnim uslugama kako bi zadržale stare korisnike i privukle nove, te pokazale kako je njihova uloga u kulturnom životu sredine u kojoj djeluju od velike važnosti. Je li to bio slučaj i s udomljavanjem mačka Edgara?

„Znamo da su ljudi i kućni ljubimci umno i emocionalno povezani te da ljubimci donose radost, unaprjeđuju kvalitetu života i smanjuju napetost. Pretpostavljali smo da će Edgar biti benefit za našu knjižnicu, no toliko oduševljenje korisnika i drugih prijatelja knjižnice ipak nas je zateklo. Mnogi navrate u knjižnicu samo kako bi se podružili s Carom Edgarom”, kaže ravnateljica Krmpotić.

No, daleko od toga da ovaj knjižnični mačak samo odmara i zabavlja korisnike. Teško je i nabrojati sve projekte u kojima je u ove tri godine sudjelovao, od pričaonica s Carom Edgarom do susreta s djecom u Mjesecu hrvatske knjige i književnih večeri. Gotovo sve radionice namijenjene djeci i mladima imaju i Edgarov pečat, pa je mačak brend poput njegovih prijateljica iz dječjeg čitateljskog kluba Biblice koji djeluje pod okriljem knjižnice. One su uprizorile, a što drugo no „Priču o jednome mačku”, predstavu koja je oduševila i djecu i odrasle.

Izgleda da se književna slava Edgaru naročito omilila jer je u pripremi serijal od šest eko slikovnica kojima će se prvašiće educirati o potrebi recikliranja otpada, a ne treba posebno naglašavati da je glavna zvijezda slikovnica Car Edgar! Riječ je o projektu Grada Crikvenice „Otpad uredi, kune uštedi” u kojem sudjeluje Gradska knjižnica Crikvenica, a sufinancirala ga je EU iz Kohezijskog fonda. Sve slikovnice ilustrira poznati selački slikar Marijan Mavrić, a tekstove potpisuje šest različitih autora.

Ni pisac Robert Perišić nije ostao imun na šarm umiljatog mačka pa ga je tako odabrao za glavni lik svoje nove priče, nastale u sklopu zbirke kratkih priča o 15 kvarnerskih zajednica na hrvatskom i engleskom jeziku koja će se promovirati na svim relevantnim književnim događanjima i platformama, na što su u Gradskoj knjižnici Crikvenica jako ponosni. Naime, Knjižnica se uključila u programski pravac „Lungomare” u sklopu projekta Rijeka europska prijestolnica kulture 2020, a Crikvenica je odabrana kao književna rezidencija poznatog pisca Roberta Perišića.

Car Edgar osvojio je svih, od knjižnog osoblja preko korisnika, a najviše su mu se obradovala djeca. Stoga je svoj profesionalni život i nastavio kao netko tko donosi obilje veselja upravo najmlađim korisnicima. Posjet knjižnici prilika je za druženje s umiljatim, ponekad i nestašnim mačkom. Danas gotovo da nema korisnika koji uđe u knjižnicu, a da ne upita već s vratiju: „A gdje je mačak?”

Njegova je slava davno prešla lokalne okvire jer ga često lajkaju i na društvenim mrežama.

error: Content is protected !!