U srpnju i kolovozu objekti s pet zvjezdica ostvarili 35 posto više noćenja

Gotovo pet milijuna noćenja u kolovozu na Kvarneru

Sjajni turistički rezultati na Kvarneru nastavljeni su i tijekom kolovoza u kojem je u komercijalnom smještaju ostvareno gotovo pet milijuna noćenja, što je praktički na razini kolovoza 2019. godine. Kada je riječ o ukupnom broju noćenja u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, tada ukupan broj ostvarenih noćenja u kolovozu iznosi 5,7 milijuna noćenja.

Najviše ostvarenih noćenja, odnosno dva milijuna, ostvario je otok Krk nakon kojeg slijede Cresko-lošinjski otoci s 1,1 milijun noćenja, Crikveničko-vinodolska rivijera s milijun noćenja te otok Rab s gotovo 750 tisuća noćenja.
– Najposjećenije kvarnerske destinacije tijekom kolovoza bile su Mali Lošinj koji je na razini pretpandemijske 2019. godine te Crikvenica i Rab. Gorski kotar u odnosu na rezultate iz 2019. godine ponovno bilježi sjajne poraste u noćenjima tj. 26 posto više noćenja ostvareno je u kolovozu, pojašnjava direktorica TZ Kvarnera dr. Irena Peršić Živadinov.

Gotovo 50 posto od ukupnih noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju, a u usporedbi s kolovozom 2019. godine, objekti obiteljskog smještaja s pet zvjezdica ostvarili su 55 posto više noćenja, dok objekti s četiri zvjezdice bilježe 12 posto više noćenja. Kampovi i ovog mjeseca nastavljaju s ostvarivanjem odličnih rezultata, ukupno je u svim kampovima na Kvarneru ostvareno četiri posto više noćenja u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Uzevši u obzir razdoblje od siječnja do kolovoza, na Kvarneru je u komercijalnom smještaju ostvareno preko 13 milijuna noćenja što je isti broj noćenja kao rekordne 2019. godine te 27 posto više u usporedbi s 2021. godinom. Što se tiče ukupnog broja noćenja u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, ostvareno je preko 15 milijuna noćenja.

Prema broju ostvarenih noćenja, najposjećenije subregije bile su otok Krk s 5,4 milijuna noćenja, Cresko-lošinjski otoci s 2,8 milijuna noćenja te Crikveničko-vinodolska rivijera s 2,6 milijuna noćenja, a nakon njih slijede otok Rab s 1,8 milijuna noćenja, Opatijska rivijera s gotovo 1,6 milijuna noćenja, Riječko područje s nešto više od 780 tisuća noćenja te Gorski kotar s 101 tisućom noćenja. U usporedbi s 2019. godinom Gorski kotar nastavlja s rastom u broju noćenja (19 posto više).

Prema broju noćenja, glavna tržišta su nam i dalje Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija, a nakon njih slijede Italija, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska. U usporedbi s 2019. godinom gosti iz Njemačke i dalje drže prvo mjesto te su u osam mjeseci ove godine ostvarili 12 posto više noćenja u odnosu na rekorde iz 2019. godine.

U prvih osam mjeseci 2022. godine prema ostvarenom broju noćenja na prvom su mjestu objekti u domaćinstvu s 6,8 milijuna ostvarenih noćenja, slijede kampovi s 3,3 milijuna noćenja te hoteli s 2,5 milijuna noćenja, dok najveći porast u broju noćenja i dalje bilježe objekti visoke kategorije (pet zvjezdica), i to 30 posto više u usporedbi s 2019. godinom.

– I nautika je zabilježila 16 posto više noćenja, a najbrojniji gosti su nam nautičari iz Njemačke, Austrije, Hrvatske, Italije i Češke, dok je najviše nautičkog prometa ostvareno u marinama u Puntu, Rijeci i Novom Vinodolskom…
Svakako još jednom treba naglasiti kako je smještaj visoke kategorije odlično popunjen te za njim vlada velika potražnja tijekom cijele turističke godine. Tako su u srpnju i kolovozu objekti s pet zvjezdica ostvarili 35 posto više noćenja, a u prvih šest mjeseci 22 posto više u usporedbi s 2019. godinom, zaključila je direktorica TZ Kvarnera dr. Irena Peršić Živadinov.