U županiji trenutno 24 zaraženih – Od ponoći na snagu stupa zabrana napuštanja mjesta prebivališta

Od ponoći na snagu stupa zabrana napuštanja mjesta prebivališta, svaki poslodavac mora svojim zaposlenicima izdati potvrdu kako bi se oni mogli kretati van mjesta prebivališta

Rijeka – Najnovije informacije oko situacije u gradu i županiji u vezi epidemije korona virusa okupljenim su predstavnicima medija danas prezentirali pročelnica UO za zdravstvo i predsjednica Stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinić, pročelnik ureda županije i zamjenik načelnika Stožera Goran Petrc i predsjednik Županijske skupštine PGŽ Erik Fabijanić i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Prvi se okupljenima obratio župan Komadina:

– Prije svega htio bih izraziti suosjećanje s građanima Zagreba u velikoj nedaći koja je pogodila naš glavni grad, njima danas i narednih dana sigurno neće biti lako ali nije lako nikome u Hrvatskoj. Ono čega svi moramo biti svjesni je da se mijenja cijeli društveni, gospodarski i privatni život svih nas, nadamo se da će to vrijeme trajati što kraće. Od ponoći na snagu stupa zabrana napuštanja mjesta prebivališta, svaki poslodavac mora svojim zaposlenicima izdati potvrdu kako bi se oni mogli kretati van mjesta prebivališta. Ta mjera naravno ne vrijedi za hitne i dežurne službe, o tome će svaka takva institucija dobiti potvrdu Stožera i svaki će ravnatelj izdati takvu potvrdu. Ono što je važno naglasiti mi smo što se tiče objekata spremni, kako sa zdravstvenim tako i sa nezdravstvenim objektima.

Sljedeća je mikrofonima pristupila pročelnica UO za zdravstvo i predsjednica Stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinić:

– Do današnjeg dana u PGŽ imamo ukupno 24 osoba pozitivnih na COVID-19, još uvijek su u tijeku obrade rezultata za 20 osoba, testiranje kojih je jučer počelo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Na Kliničkom zavodu za patologiju i citologiju imamo slučaj jednog liječnika koji je pozitivan na korona virus. ustanova je u suradnji s epidemiolozima promptno provela sve potrebne protuepidemijske mjere tako da su svi djelatnici testirani i svi su negativni. Taj će zavod nastaviti s radom ali u smanjenom obimu. Od danas sukladno porastu novooboljelih u cijeloj RH kompletni zdravstveni sustav radit će u jedno novom režimu u tkz. “timovima” – jedan dio kapaciteta će biti na radnim mjestima dok će drugi biti kod kuće. Izmjenjivat će se u 15-dnevnom režimu. Isto tako i naša ljekarna Jadran od danas uvodi novi režim rada tako da će se smanjiti broj jedinica u kojima će se pružati ljekarnička djelatnost koja će se koncentrirati prvenstveno u centru grada, vodilo se računa i o ispostavama u županiji. Radit će se u timovima i turnusima od po 7 timova dok će drugih 7 timova biti kod kuće. Svrha je očuvanje svih zdravstvenih djelatnika i osiguranje dostupnosti pružanja zdravstvene zaštite. Radno vrijeme ljekarni već će od danas biti od 8 do 17 sati, jedino će ljekarna Centar (Riva Boduli) će raditi od 8 do 20 sati s time da se kasnije nastavlja noćno dežurstvo po ranije dogovorenom rasporedu. Također vas želim obavijestiti da je u nedjelju od strane nacionalnog stožera prema županijskom dopremljena pošiljka zaštitne opreme, prioritet su imale ustanove koje direktno rade s bolesnima, dobiven je određeni broj kompletnih odijela, maski i ostale opreme koji će biti raspoređen prvenstveno zdravstvenim djelatnicima ali i pripadnicima civilne zaštite koji direktno rade na osiguranju kapaciteta za izolaciju u zajednici.

O najnovijim vijestima o organizaciji i spremnosti objekata javnost je izvijestio pročelnik ureda županije i zamjenik načelnika Stožera Goran Petrc:

– Mi smo tijekom subote i nedjelje u suradnji s Civilnom zaštitom i Studentskim centrom osposobili jedan objekt u studentskom naselju Ivan Goran Kovačić za prihvat zaraženih s blažim simptomima. Tu imamo na raspolaganju kapacitet od 54 postelje. U tijeku je priprema još dva objekta za prihvat pacijenata s blažim simptomima. Također tijekom vikenda u suradnji s pripadnicima Crvenog križa u Dvorani mladosti smo rasporedili 80 kreveta, od prije imamo u funkciji karantenu u Luciji za pacijente u samoizolaciji koji to samo ne mogu provesti kapaciteta 28 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana u akciji kontrole prolaza osoba na naplatnim kućicama na Kikovici danas do 6 ujutro je tim punktom prošlo 1016 osoba od čega je 36 osoba imalo rješenje o samoizolaciji. Te osobe s rješenjima o samoizolaciji obavezne su na mjestima na kojima sada borave i dalje provoditi iste mjere.Mi smo te osobe evidentirali i vršit ćemo nadzor propisanih mjera.

Posljednji se medijima obratio predsjednik Županijske skupštine PGŽ Erik Fabijanić:

– Zbog situacije u kojoj se svi zajedno nalazimo sjednice Županijske skupštine neće biti. Time županija neće prestati funkcionirati, odlučili smo da ćemo o pitanjima ključnim za funkcioniranje županije odluke donositi putem maila. Također ćemo razmotriti održavanje budućih sjednica putem video konferencija kako cjelokupni sustav ne bi stao te kako bi članovi Županijske skupštine svojim primjerom pokazali građanima koliko je važno ostati doma. Nažalost iz istih se razloga neće održati ni svečana sjednica na kojoj su se trebale dodijeliti godišnje nagrade.

Kompletnu press konferenciju možete pogledati na YouTube stream kanalu Kanala Ri.