Ulaganje u gospodarstvo se vraća: Bakar ulaže desetke milijuna u bolji standard

Gradonačelnik Bakra Klarić ističe da bi velika ulaganja u razvoj i standard ostala tek pusta želja bez moćnog gradskog proračuna koji je rastao zahvaljujući smišljenom ulaganju u Industrijsku zonu Bakar

BAKAR Ovogodišnji proračun Grada Bakra iznosi 91 milijun kuna, što je 17 posto veći proračun od lanjskog. Koji su najznačajniji projekti koji će obilježiti 2020. godinu?
Najkrupniji projekt je uređenje infrastrukture u Industrijskoj zoni Bakar koji će otvoriti prostor od 30 tisuća kvadrata. U perspektivi, ulaganje jamči dolazak najmanje 12 poduzetnika i otvaranje novih 300 radnih mjesta. Projekt je znan po imenu “Gospodarsko središte Hrvatskog primorja”. Vrijedan je 26 milijuna kuna, od čega su gotovo 10 milijuna kuna EU sredstva.
Godinu će obilježiti izgradnja novog Vatrogasnog doma za DVD Škrljevo vrijednog 11,5 milijuna kuna. U rekonstrukciju javne rasvjete uložit će se pet milijuna kuna. Započela je izgradnja ceste i dovod infrastrukture za novo naselje Zamiščići, gradi se parkiralište na Praputnjaku, u planu je parkiralište na Škrljevu. Na Kukuljanovu se uređuju nova grobna mjesta. Nakon izgradnje dva nova kružna toka u Industrijskoj zoni u suradnji s Županijskom upravom za ceste, ove godine kreće sanacija glavne prometnice kroz Zonu vrijedna 1,7 milijuna kuna. Planira se nastavak obnove Doma kulture Krasica. Završava se parking kod ambulante na Hreljinu. Podignut će se novi krovovi na zgradama MO Krasica i igralištu Naprijeda. NK Borac ima osigurana sredstva za izgradnju novih svlačionica. Krenut će i uređenje okoliša Doma na Hreljinu. Nastavlja se obnova kaštela u Bakru, priprema se dokumentacija za garažu Lokaj. Proširenje Nautičke ulice također je u planu za 2020. godinu. Značajna za Grad Bakar je rekonstrukciju ceste od Meje do Oštovice, inače najopasnije ceste u Primorsko-goranskoj županiji, u koju će se ugraditi i vodovod kao i prometni trak za buduću zonu Lunga u Hreljinu.

Klarić u obilasku Zone s ministrom Horvatom i direktorom GP Krka Purićem

Znatna sredstva dolaze iz EU blagajne, a Grad Bakar u nizu projekata ima snažnu podršku države. Tako Ministarstva prometa, mora i infrastrukture usmjerava šest milijuna kuna za uređenje obale i izgradnju pontonske šetnice u Bakru dužine 160 metara. U projektu uz Grad Bakar sudjeluje i ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena. U 2020. godini planira se kupnja upravne zgrade bivše koksare i okolnog terena, za što je zadužena Industrijska zona Bakar. Prema državi će se ići sa zahtjevom prema za dodjelu platoa u luci Bakar.
Ove godine ulagat će se u vodovod za Zlobinsko Brdo i to u transportni cjevovod od vodospreme Vrh Brdo do vodospreme Gorica na Zlobinu. Procijenjena vrijednost čitavog projekta je 18 milijuna kuna, što uključuje i spoj Zlobina s vodospremom Plase. Za ovu godinu u planu Hrvatskih voda osigurano je 3,2 milijuna kuna za izgradnju vodovoda Vrh Brda, Zlobinska Draga, Zlobin. Radovi bi trebali započeti u drugom dijelu godine. Izrađuju se projekti kanalizacije, projekt za obalni kolektor u Bakru trebao bi se završiti u drugom dijelu 2020. godine.
Kad je riječ o ulaganjima u infrastrukturu, na svoje će doći i djeca. Slijedi proširenje kapaciteta dječjeg vrtića na Škrljevu za još 20 djece, što se financira EU sredstvima. U planu je uređenje dječjeg igrališta na Novoj cesti u Bakru, a kreće i izgradnja dječjeg igrališta na Kukuljanovu.
Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić ističe da bi velika ulaganja u razvoj i standard ostala tek pusta želja bez moćnog gradskog proračuna koji je rastao zahvaljujući smišljenom ulaganju u Industrijsku zonu Bakar. Na taj način je razvoj gospodarstva razvijao Bakar.
“Kad sam postao gradonačelnik prije 15 godina izvorni prihodi Grada Bakra kretali su se u okvirima do 15 milijuna kuna, a ove godine prelaze 70 milijuna kuna, što dovoljno govori o razvoju Bakra u proteklim godinama”.

error: Content is protected !!