Unija Kvarnera: rasteretimo čvor Šmrika, promet za Crikvenicu starom cestom preko Hreljina i Križišća

Vozila koja pristižu s čvora Oštrovica usmjeravala bi se na staru cestu Hreljin – Križišće – Šmrika – magistrala, a vozila koja stižu iz pravca Rijeke skidala bi se na čvoru Križišće i vodila starom cestom Križišće – Šmrika – magistrala

OPATIJA Na tiskovnoj konferenciji koju su održali županijski vijećnici Unije Kvarnera Marko Boras Mandić i Nedo Pinezić, predstavljen je prijedlog privremenog prometnog rješenja za čvor Šmrika odnosno razdvajanje pravaca za Crikvenicu i Krk.

Još 2019. godine Unija Kvarnera je izradila prijedlog prometnog rasterećenja čvora Šmrika, a prijedlog je aktualiziran prije početka ovogodišnje turističke sezone kroz vijećničko pitanje na županijskoj skupštini. Slijedili su dopisi prema HAC-u i županijskom Upravnom odjelu za pomorsko dobro, promet i veze. Održano je više sastanaka nadležnih tijela da bi se konačno pokrenula izrada dokumentacije za postavljanje privremene prometne signalizacije. Napravljena je i dokumentacija, a za implementaciju je potrebno ishodovati dozvole odgovornih za promet na autocesti A7.

Vijećnici Pinezić i Boras-Mandić

Rješenje predviđa da se promet za Crikvenicu koji stiže iz pravca čvora Oštrovica na čvor Hreljin vodi na staru cestu Hreljin – Križišće – Šmrika – Jadranska magistrala, a da se promet iz pravca Rijeke za Crikvenicu skida na čvoru Križišće i vodi dalje preko Križišća i Šmrike do križanja na Jadranskoj magistrali iznad Jadranova.
Time bi se značajno rasteretio čvor Šmrika, promet za Crikvenicu bi se odvijao kroz dva alternativna pravca, a na rotor bi stizala tek vozila koja idu na Krk.