Uspjeh senjskih srednjoškolaca i Antonia

Učenici su se istakli u projektu Ponos domovine, a Antonio Kremenić se istaknuo na Nacionalnoj konferenciji mladih Republike Hrvatske

Senj – Srednja škola „Pavla Rittera Vitezovića“ u Senju obilježava prigodnim programima i u školi, ali i u drugim gradskim ustanovama, dane posvećene važnim povijesnim događajima i velikanima u Hrvatskoj. Učenici već nekoliko godina sudjeluju i u projektu Ponos domovine, a senjski gimnazijalci ove su godine pokazali dobro znanje u eliminacijama te se plasirali u drugi krug natjecanja. Senjsku srednju školu u poluzavršnom natjecanju u Srednjoj školi Delnice predstavljali su gimnazijalci Antonio Kremenić, Teo Domines Peter i Bruno Rukavina s mentorom Silvijem Šojatom gdje su došli, kako ističe Antonio, zaslugom Bruna Rukavine koji je prikupio najveći broj bodova. U Delnicama su osvojili četvrto mjesto zbog čega su ponosni i sretni, s obzirom na činjenicu kako su prvi put u poluzavršnici i nisu znali što ih očekuje, za razliku od učenika drugih škola koji su već sudjelovali u poluzavršnicama i poznavali koncept natjecanja. Bodovala su se znanja o povijesti, gradovima, slavnim osobama Hrvatske, Domovinskom ratu, dakle, jedno opće znanje.

Učenik 4. razreda Opće gimnazije u Senju Antonio Kremenić istakao se i sudjelovanjem na Nacionalnoj konferenciji mladih Republike Hrvatske u Puli gdje su se srednjoškolci mogli predstaviti svojim prezentacijama na jednu od 17 zadanih tema održivog razvoja globalnih ciljeva. Kremenić je izabrao temu o očuvanju ekosistema i biozajednice.

„Izabrao sam temu s kojom sam upoznat jer dosta planinarim, znam kakvo je stanje u prirodi i kako ljudi bacaju smeće u prirodu. Htio sam približiti taj problem mladima. Napravio sam upečatljivu prezentaciju, priču, kroz koju se provlači lik Pero, u početku Georg, ali ipak završavam s Perom. Pero je ostavio vikendicu pored rijeke u šumi, s golf terenom, bazenom, jacuzzijem, zaštitnom ogradom, u nasljedstvo Antoniu. U početku su se svi divili priči, ali kad sam ispostavio račun za svu štetu koja je napravljena, divljenje je nestalo. Predočio sam izumiranje vrsta, ranjavanje divljih životinja na bodljikavu žicu oko terena, zagađivanje rijeke klorom kojim se čisti bazen. Tipična školska prezentacija s malo teksta kojom sam htio istaknuti npr. kako godišnje izumre od tisuću do deset tisuća riba što je kritično i puno“ objasnio je Antonio svoju priču.

A odgovor na pitanje zašto je Georg postao Pero, krije se u značenju svakog slova imena. P- pohlepan, E- egoističan, R- razmetljiv, O- okrutan. Prezentacija završava porukom: Nemoj biti Pero. Antonio ju je predstavio učenicima senjske srednje škole, nije objavljena na internetu, ali svatko tko je želi pogledati, neka udruga ili institucija, može se javiti Antoniu preko facebooka i on će sa zadovoljstvom predstaviti svoj rad.

Antoniu je ovaj projekt bio posebno zanimljiv zato što ga je sufinanciralo švedsko veleposlanstvo, a njegovi planovi su nakon upisa željenog fakulteta, na trećoj godini otići na razmjenu studenata u Švedsku, te po završetku Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, možda potražiti i posao u Švedskoj.

Antonio je jako aktivan u Senju, član je Gradske glazbe Senj, Amaterske kazališne skupine, Planinarskog društva „Zavižan“ Senj, a plan mu je ući i u Uskočku postrojbu Senj. U školi također sudjeluje u brojnim aktivnostima, redovito sa školskim kolegama radi na web stranici, a nakon Uskršnjih blagdana želi organizirati posjet GD Crvenog križa Senj kako bi potakao učenike, nakon navršenih 18 godina, na darivanje krvi.