Varaždinski komorni orkestar oduševio publiku u Bakru

Još jedna večer za pamćenje koja je pokazala da je Bakar poželjna destinacija za ljubitelje klasične glazbe, zaključili su posjetitelji

BAKAR Koncert Varaždinskog komornog orkestra najsjajniji je dragulj u niski dosadašnjih divnih klasičnih koncerata u Bakru. Koncert u sklou ciklusa “Barok u Bakru” opravdao je očekivanja mnogobrojnih ljubitelja klasične glazbe iz Bakra i okolice koji su ispunili konkatedralu sv. Andrije apostola, ističu organizatori, KUU Sklad iz Bakra. Odličan repertoar, 19 sjajnih glazbenika i divna akustika konkatedrale pokazali su se pravim sastojcima za glazbenu poslastica.

 

 

 

 

Varaždinski komorni orkestar koncert je otvorio skladbom “Čežnja” Pavla Dešpalja, koja je 2002. nagrađena Porinom. Za drugu skladbu, “Koncert za violončelo i orkestar u c-molu”, koji je započeo skladati Johann Christian Bach, ali se ipak pripisuje Henryju Casadesusu koji je djelo završio i harmonizirao, veže se uz prošlotjedni koncert “Europa galante”, prvenstveno radi Bacha, majstora galantnog (osjećajnog) stila, koji u svoje kompozicije unosi energičnost i rafiniranost. Upravo je takva bila izvedba orkestra! Posebno se istaknuo Krešimir Lazar u solističkoj emotivnoj interpretaciji, koju je orkestar odlično osjetio i podržao u lirskim, ali i strastvenim dijelovima, plijeneći pažnju publike izražajnom dinamikom. U trećoj skladbi orkestar je kroz pet stavaka delikatne “Serenade za gudački orkestar, Op. 12” Victora Herberta proveo kroz niz romantičnih kontrasta pokazujući svu suptilnost u interpretaciji mekanih i toplih tonova, ali i snagu i bogat zvuk u krešendima.

 

 

 

 

 

U ime organizatora, predsjednica KUU Sklad, Dunja Vladislović pozdravila je prisutne, zahvalila Ministarstvu kulture RH koje je financijski podržalo koncert, župniku Nikici Juriću te partneru na projektu, TZ Grada Bakra, čija se direktorica Sonja Jelušić Marić prigodnim riječima obratila prisutnima.

Krešimir Lazar, solist i šef orkestra, zahvalio je organizatorima, KUU Sklad i TZ Grada Bakra, te istaknuo da upravo manje sredine s istaknutim pojedincima imaju motiv i snagu iznjedriti ovakvu sinergiju odličnih glazbenika i publike, što garantira daljnji rast manifestacije i rezultira novim ili ponovljenim suradnjama s vrhunskim umjetnicima. Još jedna večer za pamćenje koja je pokazala da je Bakar poželjna destinacija za ljubitelje klasične glazbe, zaključili su posjetitelji.

FOTO Miljenko Šegulja