Velik dan za Bakar: potpisan 50 milijuna kuna vrijedan ugovor o gradnji kanalizacije i vodovoda

U 20 mjeseci izgradit će se 3,1 kilometra kanalizacije, 3 kilometra vodovoda te tri kanalizacijske crpne stanice

BAKAR Svečano je potpisan ugovor o financiranju i gradnji kanalizacijskog i vodovodnog sustava te izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s podmorskim ispustom u Bakru. Kapitalni projekt “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda grada Bakra” vrijedan 50 milijuna kuna financirat će svojim sredstvima Grad Bakar. Ugovor su u gradskoj vijećnici potpisali gradonačelnik Bakra Klarić i direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

Velik dan za Bakar, u samom uvodu je istaknuo gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić dodajući da su dugogodišnja ulaganja u Industrijsku zonu Bakar ojačala financijske kapacitete Grada Bakra, što otvara mogućnost značajnih ulaganja na području Grada Bakra. Gradonačelnik Bakra je najavio daljnja ulaganja u centar Bakra, u narednim godinama ulaganja će premašiti iznos od 100 milijuna kuna. Krenula je izgradnja obale, pontonske šetnice, s izgradnjom kolektora kreće gradnja plaže, završava se uređenje parka Banj, otvorit će se muzej posvećen ribarstvu, završava se kaštel, gradit će se podzemna garaža i parkiralište u centru. Sve su to veliki i zahtjevni projekti, istaknuo je Klarić izrazivši zadovoljstvo što je partner u projektu GP Krk koji je svoju kvalitetu dokazao u nizu projekata na bakarskom području.
Gradonačelnik Bakra je istaknuo da se gradnja kanalizacije trebala odvijati u okviru projekta aglomeracije Bakar – Kostrena, no kako se 15 godina nije uspjela riješiti dokumentacija, Grad Bakar je odlučio samostalno krenuti u kapitalni i dugoželjeni projekt i tako izvršiti obećanje dano građanima.

Dan koji se pamti: predsjednik gradskog vijeća Bakra Rončević, Marochini, Klarić i Purić

Projektom je predviđena izgradnja 3,1 kilometra sanitarne kanalizacije, tri kanalizacijske crpne stanice te izgradnju vodovoda u duljini od 3 kilometra. Projekt izuzetno bitan za Bakar koji danas ima 34 morska ispusta. Pročistač će se izgraditi na platou bivše koksare. Pročišćene otpadne vode ispuštat će se u Bakarski zaljev 220 metara dugačkim podmorskim ispustom na dubini od 32 metra.
Vrijednost ugovora s GP Krkom, kad je riječ o kanalizaciji i vodovodu, iznosi gotovo 30 milijuna kuna, bez PDV-a. Rok za radove je 20 mjeseci. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan 13,6 milijuna kuna, gradit će zajednica ponuditelja, GP Krk i Loveco. Rok je također 20 mjeseci. Već je ugovorena gradnja podmorskog ispusta s crikveničkim obrtom DSS u vrijednosti od 777 tisuća kuna.

Potpis Marochinija i Klarića

Purić: Duga i kvalitetna suradnja GP Krka i Bakra

Imamo zaista dugu i kvalitetnu suradnju s Gradom Bakrom te dobar dio svih prihoda koje ostvarujemo u Primorsko-goranskoj županiji, ostvarujemo baš na području Grada Bakra, najviše kroz Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu gdje smo stalno i prisutni. Ovaj posao će u svakom slučaju biti izazovan, obzirom da je obalni kolektor pod utjecajem mora, ali GP Krk je izgradio takve kolektore i na Lošinju, Krku, Rovinju i Puli, stoga vjerujem da ćemo sve napraviti u zadanim okvirima i roku, izjavio je predsjednik uprave GP Krk Sanjin Purić.

Marochini: Temelj za novi razvoj Bakra

Ovakvim ulaganjima u vodno-komunalnu infrastrukturu na području grada Bakra poboljšat će se funkcioniranje postojećeg sustava javne odvodnje i vodoopskrbe, pružiti potrebna zaštita okoliša i mora Bakarskog zaljeva, unaprijediti komunalni i životni standard građana te osigurati temelj za daljnji gospodarski rast i razvoj ovog područja. Sve ovo ne bi bilo moguće bez Grada Bakra koji će financirati navedene zahvate, na čemu se iskreno zahvaljujem, izjavio je direktor Vodovoda i kanalizacije Andrej Marochini.

Ugovori za Melnice i Hreljin

Grad Bakar i ViK potpisali su danas još dva ugovora. Jedan je financiranje gradnje vodoopskrbnog sustava u naselju Melnice, kojim se spajaju izvorišta Gorskog Kotara s primorskim izvorištima. Ugovor je vrijedan 5,8 milijuna kuna. Drugi ugovor odnosi se na financiranje građenja i stručnog nadzora vodovodnog ogranka na Hreljinu vrijednog 380 tisuća kuna.