VIDEO Ekonomski analitičar Velimir Šonje ima kuću u Grižanama: Ona nam postaje glavna ‘baza’

Neki ekonomisti govore o „prokletstvu resursa“. Prema njihovoj hipotezi, da nemamo rentu od turizma, bili bismo prisiljeni razvijati druge gospodarske grane i biti inovativni. Ali, da nema turizma na Hvaru, što bi tamo nastalo? Tvornica avionskih motora? Ne bi, Hvarani bi se iselili, kazao je Šonje.

Opatija – Velimir Šonje, jedan od najcjenjenijih i najutjecajnijih hrvatskih ekonomskih analitičara, bio je gost emisije „Brifing“ u produkciji TV Novinet, koja svakog drugog petka donosi pogled zanimljivih sugovornika na neke od najaktualnijih tema današnjice. Šonje je upravo objavio knjigu o posljedicama korone, stoga je to bio i logičan početak razgovora…

– Vrlo je jasno da radikalno zatvaranje nanosi enormne štete gospodarstvu. Očekujemo oko 9 posto pada BDP-a ove godine, ali i cijela globalna ekonomija je ušla u krizu kakva nije bila od Drugog svjetskog rata. S druge strane, pojavile su se neke ideje poput samodostatnosti koje nisu održive. Moderno globalno gospodarstvo ne može podnijeti situaciju u kojoj svaka zemlja proizvodi sve što joj treba za svoje potrebe, od hrane do energetike. Kada bismo se vratili u okvire samodostatnosti, vjerojatno bi životni standard u cijelom svijetu pao za pedesetak, ako ne i više posto, kazao je Šonje, dodavši kako je zabrinjavajuće da je država postala još prisutnija u gospodarstvu.

Komentirao je i strukturu hrvatskog gospodarstva u kojem turizam zauzima velik udio.

– Neki ekonomisti govore o „prokletstvu resursa“. Prema njihovoj hipotezi, da nemamo rentu od turizma, bili bismo prisiljeni razvijati druge gospodarske grane i biti inovativni. Ali, da nema turizma na Hvaru, što bi tamo nastalo? Tvornica avionskih motora? Ne bi, Hvarani bi se iselili. Mislim da je turizam blagoslov i da pametnim upravljanjem konceptom turizma Jadranska Hrvatska će se nastaviti razvijati. Problem strukture gospodarstva u kojem turizam zauzima tako velik udio nije problem turizma, nego ovog drugog segmenta, gdje nam fali konkurentne i moderne industrije. Ali, ona neće nastajati u Opatiji, kazao je Šonje.

Što je još objasnio u svom gostovanju u emisiji „Brifing“ te zašto razmišlja o preseljenju u Grižane, pogledajte u nastavku.