VIDEO Novljani, možete biti ponosni na djedove koji su branili domovinu

Branitelji crikveničko-vinodolskog kraja uoči tragedije Vukovara i Škabrnje tradicionalno posjećuju škole i mladima dočaravaju ratne godine

NOVI VINODOLSKI Hrvatski branitelji crikveničko-vinodolskog kraja tradicionalno obilaze osnovne škole na području Novog Vinodolskog, Crikvenice i Vinodolske općine. Tradicija nije izostala niti ove godine. Veterani Domovinskog rata obišli su školu Vladimira Nazora u Crikvenici, škole u Bribiru i Triblju. Predstoji posjet školi Zvonka Cara u Crikvenici, a danas su branitelji stigli u goste osmašima novljanske škole, njihovim učiteljicama Sanji Pavelić i Antonija Mažuranić te ravnatelju Borisu Turjaku. Sat pun pijeteta, tišine, ali i smijeha.

U “postrojbi” koja je mladim Novljanima dočarala ratne godine bili su jedan od novljanskih ratnih zapovjednika Ivan Polić, ratni policijski specijalci Marinko Buljat i Dragan Jurković te Davor Pavičić i Dragan Jovanović koji su proživjeli strahote ranjavanja u ratu. Svatko od petorice branitelja ispričao je svoju priču.

Polić je poručio mladim Novljanima da mogu biti ponosni na svoje djedove. Hrvatsku je branilo 600 Novljana, što je velik broj za mali grad koji nije bio direktno napadnut. Gotovo da nema ratušta na kojem Novljani nisu branili Hrvatsku. Bogdanovci, Zapadna Slavonija, Banovina, Dubrovnik, posebno Lika… Život za slobodu su dala devetorica Novljana.

Hrvatsku je branilo 600 Novljana

Buljat je poput filmskog režisera opisivao borbe na Velebitu, u Bljesku i Oluji, ispričao kako su meci i bombi sijevali iznad njihovih glava, dočaravao borbe oči u oči. Ispričao je Buljat kako iz rata, akcije Medački džep, još uvijek nosi geler u sebi.

Dragan Jurković je u rat krenuo kao 19-godišnjak. Prošao je ratišta od Dubrovnika do Pakraca, u teškom ljetu i jeseni 1991. godine, kada su ratna neizvjesnost, stradavanja, masakri i herojstva bili hrvatska svakodnevica.

Davor Pavičić svoju je ratnu priču ispisivao u Slavoniji, u 108. brigadi koja je 1991. vodila krvave bitke protiv tehnički nadmoćnog neprijatelja. Pavičić je pričao kako su osvajali vojarne JNA i otimali oružje od neprijatelja.

Dragan Jovanović bio je vojnik i policijski specijalac. Prošao je čitav rat, a u Oluji je teško ranjen. Dugo je bio u komi, ostao bez oka, a još uvijek ima dva gelera u mozgu.

Helikopterom s Velebita na utakmicu Vinodola

Koliko god rat bio krvav i surov, uvijek se našlo vremena i snage za smijeh. Kako u ratu nije štedio municiju, tako Buljat danas ne štedi riječi. Jednom nogometno-ratnom epizodom nasmijao je učenike i suborce. Držao je položaje na Velebitu i iskoristio dolazak helikoptera s hranom da bi se ukrcao, stigao do Lukovog Šugarja i Jadranske magistrale te uspio zaigrati na utakmici svog Vinodola na Rabu. Nakon utakmice povratak na Velebit. Opet helikopter nosi opremu, a Buljata vraća na položaj. Epizoda koja svjedoči o duhu mladih branitelja na surovom Velebitu. Tako je Buljat helikopterom letio na utakmicu, u stilu Messija i Ronalda.