Vijećnici Boras i Gavran: tražimo da trudnice steknu pravo na dječji doplatak

Dvojica crikveničkih gradskih vijećnika traže da njihova inicijativa zaživi već u proračunu za 2021. godinu

CRIKVENICA Gradski vijećnici Boris Boras (365 – Stranka rada i solidarnosti) i Mato Gavran (Hrvatski suverenisti) predložili su na gradskom vijeću da Grad Crikvenica uvede trudničku naknadu odnosno da dječji doplatak majke počnu dobivati već za trudnoće, a ne tek kad se dijete rodi. Vijećnici procjenjuju da bi uvođenje trudničke naknade, kao dio pronatalitetne politike, godišnje stajalo Grad Crikvenicu oko 200 tisuća kuna. Boras i Gavran traže da se naknada za trudnice uvrsti već u gradski proračun za 2021. godinu.

Boras ističe kako je moguća jednokratna isplata naknade za vrijeme trajanja trudnoće. Vijećnik Gavran zalaže se da se dječji doplatak odnosno trudnička naknada isplaćuje svim trudnicama s područja Grada Crikvenice, neovisno o njihovom obiteljskom ili materijalnom statusu te da se isplaćuje za svih devet mjeseci trudnoće.

Zamjenica crikveničkog gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović podržala je ideju te rekla da se takva ideja već razmatrala. Uz tu ideju, još iz 2017. godine živi ideja da se uvede naknada za majke koje nakon šest mjeseci ostaju doma s djecom, rekla je zamjenica gradonačelnika. Tražio se model kako isplatiti takvu naknadu, a kako je bilo komplikacija s plaćanjem poreza, odlučilo se na drugi način pomoći obiteljima. Išlo se na povećanje naknada za prvo i drugo dijete. Naknada za prvo dijete povećana je s 1.500 na 3.000 kuna, a za drugo dijete na 7.000 kuna. Za treće i svako iduće dijete naknada iznosi 30.000 kuna

Zamjenica gradonačelnika Matošić Gašparović je podsjetila da je prošli tjedan nazočila proglašenju najboljih gradova u četiri kategorije u organizaciji Jutarnjeg lista i portala gradonačelnik.hr. Grad Crikvenica svrstao se među top pet gradova u Hrvatskoj u kategoriji obrazovanje, demografija i mladi. Kriteriji su bili: stipendije, broj djece na jednog odgajatelja te prosječni iznos koji grad izdvaja po rođenom djetetu.

error: Content is protected !!