Vijećnici Kraljevice podržali plan: između Oštra i Uvale Scott hotel i vile

Hotel kapaciteta 280 kreveta i vile kapaciteta 120 kreveta ne bi zadirali u obalni pojas od 100 metara

KRALJEVICA Na sjednici gradskog vijeća Kraljevice vijećnici su jednoglasno prihvatili Odluku o donošenju Urbanističkog plana uređenja Ugostiteljsko-turističke zone Javorišće – Podbanj koji otvara prostor budućim investitorima na prostoru između Oštra i Uvale Scott. Plan je izradio i predstavio arhitekt Bojan Bilić. Radi se o prostoru od 11 hektara namijenjenom za turističko naselje i podijeljenom na dvije cjeline. Sjeverozapadna je namijenjena za gradnju hotela s 280 kreveta, a jugoistočna za vile kapaciteta 120 kreveta. U zoni 100 metara od mora nije predviđena gradnja. Na samoj obali planira se uređenje dvije plaže dok veći dio ostaje prirodna obala.

Kompleks će se smjestiti istočno od Oštra

Na sjednici je gradonačelnik Dalibor Čandrlić podnio izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci 2022. godine. U izvješću gradonačelnik se dotakao rekonstrukcije i uređenja Doma kulture i sporta u Kraljevici. Obnova je vrijedna devet milijuna kuna, a putem natječaja dobilo se 6,5 milijuna kuna EU potpore. U tijeku je obnova Trga Zrinski, radi se o investiciji od 4,3 milijuna kuna, također uz EU potporu od 3,0 milijuna kuna.. Za uređenje Malog muzeja ribarstva i brodogradnje u Kraljevici putem FLAG natječaja dobila se stopostotna potpora odnosno više od 750 tisuća kuna, za uređenje šetnice u Nerizu osigurano je iz EU izvora 1,0 milijun kina, a za nove tunere na Bakarcu i na Carovu 360.000 kn. Ugovorena je izrada projektne dokumentacije za Hrvatsku vinsku kuću koja bi trebala useliti u dvorac Frankopan. Radi se o projektu vrijednom 15 milijuna kuna, koji se priprema s Primorsko goranskom županijom kao partnerom.
Završena je sanacija gata na rtu Oštro vrijedna 370 tisuća kuna, za što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 300 tisuća kuna. Ovih dana počinje rekonstrukcija i proširenje luke Črišnjeva vrijedno 9,7 milijuna kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo je financiranje ove investicije. Priprema se dokumentacija za V izmjenu prostornog plana što je pretpostavka za investiciju od 50 milijuna eura kojom će se na prostoru devastirane i urušene bolnice izgraditi dva hotela, a u obuhvatu je i područje mora s novom lučicom i pomorskom stanicom za gorivo.

Črišnjeva će dobiti novi izgled

Spremna je dokumentacija, zatvorena financijska konstrukcija i ovih dana kreće rekonstrukcija vanjskog košarkaškog igrališta u Kraljevici vrijedna gotovo 1,6 milijuna kuna. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva sporta i turizma, donaciji INA-e, EU sredstvima i pomoći države u ukupnoj vrijednosti preko milijun kuna, a gradu Kraljevici preostalo je da osigura preostalih 600 tisuća kuna. U izvještaju se našlo mjesta i za izgradnju parkirališta Oštro, parkirališta u ulici Carovo, proširenje groblja Šmrika, dionicu ulice Podbanj III, i ugradnju poluukopanih spremnika na pet lokacija u gradu. Svi ti projekti u visokoj su fazi gotovosti što se tiče projektne dokumentacije.

Gradonačelnik je podsjetio na “peticu” za proračunsku transparentnost Instituta za javne financije, čime se Kraljevica svrstala među najtransparentnije gradove u Hrvatskoj. Na temelju podatka Ministarstva financija o izvršenje proračuna za 2020. godinu Grad Kraljevica je, u odnosu na proračun, najviše izdvajala za kulturu u Hrvatskoj i iza sebe ostavila Rijeku, Korčulu, Hvar, Glinu…

Nađeno je rješenje za desetero djece jasličke dobi koja se nisu uspjela upisati u prvom krugu. Zahvaljujući proširenju vrtića odnosno useljenju u dio prostora Nacionalnog centra tehničke kulture nađeno je mjesta za svu djecu Kraljevice. U resoru školstva je bitno da Grad Kraljevica izdvaja značajna sredstva za produženi boravak odnosno osigurava plaću za dvije učiteljice u produženom boravku u OŠ Kraljevica.
Čandrlić je podsjetio da je izabrana nova direktorica TZ Kraljevice Jelena Mateševac.
Izvješće je podržalo 11 vijećnika, uz jedan suzdržani i jedan glas protiv.

Pročelnica Upravnog Odjela za financije Matea Dundović podnijela je polugodišnji Izvještaj o izvršenju proračuna Grada Kraljevice, koji je usprkos situaciji brojnih kapitalnih investicija na području grada, u ozračju globalne krize i inflacije stabilan. Štoviše, proračun se s prihodovne strane znatno bolje puni, što samo po sebi govori o pozitivnoj vibraciji, smatraju u Gradu. Polugodišnji izvještaj o proračunu usvojen je s 11 glasova za i dva suzdržana.

Jednoglasno je usvojeno izvješće o radu mjesnih odbora. Gradonačelnik Čandrlić je istaknu da to dovoljno govori o njihovom radu i doprinosu društvenoj zajednici, pogotovo kada se znamo da do prije nekoliko godina mjesni odbori nisu bili niti oformljeni.

Vijećnici su jednoglasno podržali povećanje koeficijenta plaća službenika u Gradu Kraljevici. Gradonačelnik je objasnio kako se kvalitetan kadar neophodan za pripremu i realizaciju brojnih projekata ne može zadržati skromnim plaćama, te da je sustav plaća u JLS takav da su visokoobrazovani stručni kadrovi potplaćeni i da je veliki napor imati i zadržati stručne ljude, s obzirom na zakonske okvire kojima su određena primanja u JLS. I ovo podizanje plaća je s obzirom na prostor za podizanje više kozmetičko, ali ljudi bar znaju da mislimo na njih, poručio je gradonačelnik.

Sljedeća točka bilo je podizanje koeficijenta gradonačelnika. Pročelnica Upravnog odjela za financije, lokalnu samoupravu i EU fondove Matea Dundović je objasnila da bi nakon neznatnog podizanja plaća u gradskoj upravi pročelnik imao veću plaću od gradonačelnika, što ne samo da nije logično, nego niti zakonito, te je stoga predloženo podizanje plaće i gradonačelniku. Predviđenim povećanjem od oko 500 kuna gradonačelnik će konzumirati primanja koje zakonski pripadaju gradonačelnicima u jedinicama lokalne samouprave do 10 tisuća stanovnika, a što nije koristio protekle dvije i pol godine svog profesionalnog obnašanja dužnosti. Gradonačelnik Kraljevice podsjeća da je u prvom mandatu svoju dužnost obavljao tri godine bez ikakvih primanja, kao volonter, iako je imao zakonsko pravo na volontersku naknadu od 7.000 kuna mjesečno. Devetero vijećnika se složilo s prijedlogom, a troje je ostalo suzdržano.

Donacije za NK Kraljevicu

Na aktualnom satu je predsjednik gradskog vijeća Božidar Sotošek pitao je li točna informacija da je NK Kraljevica dobio donaciju i o kakvoj donaciji je riječ? Gradonačelnik Čandrlić je odgovorio da je INA potpisom ugovora donirala vodu za zalijevanje travnjaka, a investitor u buduće hotele na mjestu današnje bolnice Liburnija grupa potpisala je ugovor o donaciji kojim je predviđeno 100 tisuća kuna nogometnom klubu u dva obroka, od čega je prvi dio od 50 tisuća kuna već izvršen.

error: Content is protected !!