Virtualno obilježen Međunarodni dan muzeja u Senju

Ovogodišnja tema, zadana od strane Međunarodnog savjeta muzeja, je Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje

SENJ Kao  i svake godine, od 1977., kada je Međunarodni savjet za muzeje u Parizu odlučio 18. svibnja proglasiti Međunarodnim danom muzeja, i ove se godine, u složenim uvjetima i vremenima obilježava taj važan dan. Ovogodišnja tema, zadana od strane Međunarodnog savjeta muzeja, je Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje. Prije pandemije koronavirusa, muzeji kao zajednički nositelji kulturne razmjene i obogaćivanja kultura te razvitka međusobnog razumijevanja i suradnje među ljudima, raznovrsnim manifestacijama simbolički bi se okupili kao velika zajednica pokazujući važnu i kompleksnu misiju muzeja očuvanja materijalne i nematerijalne baštine kao svjedočanstva i memorije pojedinca, zajednica i društva.

Međutim, u današnje vrijeme pandemije postavlja se pitanje koliko muzeji mogu u složenim i opasnim vremenima izvršiti svoju misiju u svjetskoj zajednici. Na sreću, razvoj tehnike i tehnologije omogućuje ulazak u virtualni svijet digitalnim inovacijama, tj.  provođenjem digitalizacije muzejskog fundusa, od teksta, preko audio i video zapisa, sve do trodimenzionalnih objekata, što se pokazalo presudnim u komunikaciji s posjetiteljima tijekom pandemije. Distribuiranje muzejskih sadržaja novim komunikacijskim kanalima, npr. društvenim mrežama, pokazalo se jako uspješnim i zanimljivim.
– Gradski muzej Senj također se virtualno uključio u ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pomoću digitalne inovacije i komunikacijskih kanala. Na mrežnoj stranici www.muzej-senj.hr javnosti je predstavljen i na taj način dostupan bogati fundus muzeja raspoređen u muzejske zbirke – izložbe i to: Arheološka i hidroarheološka zbirka, Etnografska zbirka Bunjevaca, Glagoljska baština Senja, Numizmatička zbirka, Prirodoslovna zbirka Velebit, Umjetnička zbirka, Zbirka fotografija, razglednica i dopisnica, Zbirka oružja i vojne opreme, Senj i Senjani u Domovinskom ratu, Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija, Gradski i plemićki grbovi Senja.
Značajno je napomenuti da su neke od muzejskih zbirki Gradskog muzeja Senj registrirane kao kulturno dobro Ministarstva kulture Republike Hrvatske, rekla je ravnateljica senjskog muzeja Blaženka Ljubović.