Vlasnici ponosno pokazali 27 grla na Izložbi konja u Krivom Putu

Prevladavao je hrvatski hladnokrvnjak, najbrojnija izvorna pasmina konja u Hrvatskoj, ali i općenito najbrojnija hrvatska pasmina konja. Kroz stoljetnu tradiciju uzgoja postao je sastavnim dijelom hrvatske povijesti, kulturnih i tradicijskih običaja

KRIVI PUT Iznimne primjerke zaštićenog hrvatskog hladnokrvnjaka, rasnih konja, pokazali su uzgajivači iz Novog Vinodolskog, Klane, Grobnika, Brinja, Otočca i Zagreba na 5. Međužupanijskoj izložbi konja održanoj na nogometnom igralištu u Krivom Putu, u organizaciji Konjičkog kluba Ana iz Senja.
Vlasnici su ponosno pokazali 27 grla, od čega 23 iz uzgojnog programa hrvatskog hladnokrvnjaka, dva grla koja nisu iz tog programa i dva grla izvorne zaštićene pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka. Izložbi su prisustvovali zamjenik ličko – senjskog župana Vice Nekić, primorsko – goranski župan Zlatko Komadina i njegov zamjenik Petar Mamula, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, Predsjednik Središnjeg saveza Udruge uzgajivača konja hladnokrvnjaka RH Miško Šklempa, izaslanik Hrvatske agencije za hranu Oto Živčić, predstavnik Grada Zagreba Evelin Tuk te Igor Janušić, izaslanik načelnika Glavnog stožera HV-a Mirka Šundova. Priredba je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, gradova Otočca, Senja i Gospića te općine Brinje.
Hrvatski hladnokrvnjak najbrojnija je izvorna pasmina konja u Hrvatskoj, ali i općenito najbrojnija hrvatska pasmina konja. Kroz stoljetnu tradiciju uzgoja postao je sastavnim dijelom hrvatske povijesti, kulturnih i tradicijskih običaja. Bio je izvor radne snage u poljoprivredi. U današnje doba izgubio je tu ulogu, ali je postao pasmina s novim vrijednostima koju karakterizira specifičan put formiranja u ekstenzivnoj, pašnjačkoj tehnologiji kao i velika sposobnost adaptacije na klimatske prilike i uvjete držanja. Njegova važna uloga danas kao pasmine, koja se uzgaja u visokom stupnju ekstenzivne tehnologije, je očuvanje biološke raznolikosti zaštićenih krajolika te tako ima i veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane.
Predsjednik KK Ana Jure Turina izrazio je veliko zadovoljstvo brojem izloženih konja, brojem posjetitelja ali i gastronomsko – zabavnim programom naglasivši kako je cilj manifestacije očuvanje hrvatskog hladnokrvnog konja kao najbrojnije pasmine te upoznavanje s trendovima u ekstenzivnom uzgoju i unaprjeđenju uzgoja.

error: Content is protected !!