ERSTE AD

Vrhovni sud presudio u slučaju Rukavina, ništa od prijevremenih izbora za gradonačelnika Crikvenice

Osuđujući dio presude Vrhovni sud je vratio na ponovljeno suđenje. Da je potvrdio prvostupanjsku presudu, išlo bi se na nove izbore

CRIKVENICA Vrhovni sud vratio je na ponovno suđenje dio osuđujuće presude gradonačelniku Crikvenice Damiru Rukavini, a potvrdio oslobađajući dio presude. To znači da u Crikvenici neće biti prijevremenih izbora za gradonačelnika. Naime, da je Vrhovni sud potvrdio dio osuđujuće presude, moralo bi se u nove izbore za gradonačelnika. Teško je vjerovati da će se čitava sudska procedura u novom suđenju odviti u sljedećih godinu i pol tako da u ovom mandatu vjerojatno neće biti prijevremenih izbora za gradonačelnika Crikvenice. Naime, zakon propisuje nove izbore ako u prve dvije godine mandata dođe do pravomoćne presude gradonačelniku. Nakon dvije godine mjesto gradonačelnika automatski preuzima zamjenik gradonačelnika.

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Rijeci Rukavina je osuđen zbog produljenog kaznenog djela zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, a oslobođen optužbe zbog kaznenog djela sprečavanja dokazivanja.

Prvostupanjska osuđujuća presuda je ukinuta jer za sada ne stoje zaključci prvostupanjskog suda da je prijenos poslovnih udjela društva bio samo formalan, a ne i stvaran i da je optuženik zadržao upravljačka prava i time stvarno obavljao privatnu djelatnost. Prvostupanjski sud miješa pojmove upravljačka i vlasnička prava, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Vrhovni je sud u preostalom dijelu potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću odluku. Odluka se odnosi na optužbu da je optuženik tražio od svjedoka u kaznenom postupku protiv njega da izmjeni neke rečenice svog iskaza na predstojećoj sudskoj raspravi.

error: Content is protected !!