Za uređenje Premužićeve staze i Velebitskog botaničkog vrta 770 tisuća kuna

EU je kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj osigurao 85 posto sredstava, a država preostalih 15 posto

KRASNO Ugovor o financiranju dvaju projekata koji se odnose na obnovu i uređenje Premužićeve staze i poučne staze u Velebitskom botaničkom vrtu potpisala je Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Projekt obnove i uređenja staza financira se iz Mjere M08 Potpora za ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma, podmjere 8.5. Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava, tipa operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Za ukupno prihvatljive troškove odobren je intenzitet potpore od 100 posto za oba projekta. Procijenjeni iznos potpore za projekt obnove Premužićeve staze odobren je u iznosu od 407 tisuća kuna, a projekt poučne staze u Velebitskom botaničkom vrtu u iznosu od 362 tisuće kuna.

Sredstva potpore osigurana su iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega EU kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85 posto udjela, a RH s 15 posto udjela.
“Kroz projekt će se urediti staze, postaviti stolovi i klupe i niz edukativnih ploča i posjetiteljske signalizacije, kako bi se povećala dostupnost rekreacijskih i zdravstvenih koristi šuma, bogate kulturne baštine koja nam je dana u naslijeđe, uz podizanje spoznaje o važnosti očuvanja šuma i biološke raznolikosti, uslugama šumskih ekosustava te ekološkoj mreži NATURA 2000”, javljaju iz NP Sjeverni Velebit.

Premužićevu stazu danas smatramo pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu, te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je 57 kilometara. Premužićeva staza 2009. godine u cijeloj je svojoj dužini i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja. Premužićeva staza se s razlogom ubraja među najljepše staze ne samo na Velebitu nego i u cijeloj Hrvatskoj. Svaki zaljubljenik u prirodu barem jednom treba proći ovu nezaboravnu stazu čija ljepota na svakom koraku ostavlja bez daha.

Velebitski botanički vrt osnovan je 1967. godine, a 1969. proglašen zaštićenim spomenikom prirode. Danas u Vrtu raste oko tristo biljnih vrsta od kojih su neke samonikle, dok su druge donesene s ostalih dijelova Velebita. Među njima su i neke rjeđe velebitske vrste velebitska degenija, hrvatska sibireja, krški runolist, velebitski klinčić , Kitajbelov jaglac, Kitajbelov pakujac, hrvatska gušarka. Posebno je zanimljiva velika kamenjara na kojoj rastu brojne atraktivne vrste.

error: Content is protected !!