Zanimljiv program u senjskoj knjižnici povodom Mjeseca hrvatske knjige

Izložbe i predavanja održavaju se pod zanimljivim sloganom “Ajmo, Hrvati se s knjigom”

SENJ I ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, pod sloganom “Ajmo, Hrvati se s knjigom”, donosi zanimljiv i raznolik program u Gradskoj knjižnici Senj. U senjskoj knjižnici postavljena je izložba umjetničkih čestitki i straničnika umjetnice Jadranke Vukelić “Žena ženi” koja se može razgledati do 1. studenoga. “Skrivena ljepota dvorišta” naziv je izložbe asamblaža umjetnice Ane Hrćan Šojat. Izložbu čini 15-ak radova kao i nakit, a autorica, magistra likovne pedagogije, najčešće se izražava asamblažima za čiju izradu rabi reciklirane materijale i odbačene predmete iz svakodnevnog života. Radovima šalje poruku i o štetnosti hiperkonzumerizma i prekomjerne potrošnje te apelira na veću ekološku svijest. Zbog epidemiološke situacije, izložba neće imati službeno otvorenje, no zainteresirani posjetitelji moći će je pogledati od 2. studenoga do 1. prosinca u radno vrijeme knjižnice.

Povodom 500. godišnjice izdanja “Judite”, senjski knjižničari su u svom izlogu priredili izložbu “Maruliću u čast”, a “Nehajevu u čast” naslov je izložbe priređene u ogranku u Sv. Jurju povodom 90. godišnjice smrti senjskog književnika Milutina Cihlara Nehajeva.

Uz izložbe, mjesec Hrvatske knjige donosi i jedno zanimljivo interdisciplinarno predavanje. RestaURAtori u knjižnicama -interdisciplinarno predavanje Prva pomoć umjetninama predavačice konz. rest. umjetnina Maje Sučević Miklin, doc. mag. art. bit će dostupno na Facebooku Gradske knjižnice Senj u studenom. Program RestaURAtori u knjižnicama sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija kao program koji potiče čitanje i razvoj čitateljske publike u Hrvatskoj u 2021. godini. Organizatori programa su URA – Udruga učenja, rada i aktivnog građanstva i HRD – Hrvatsko restauratorsko društvo. Udruga URA kao nositelj programa na inventivan način povezuje knjižničarsku djelatnost s područjem zaštite kulturne baštine.

U senjskoj knjižnici misle i na one koji ponekad zaborave vratiti posuđene naslove na vrijeme pa su im i u ovogodišnjem mjesecu knjige omogućili vraćanje knjiga bez plaćanja zakasnine od 15. do 22. listopada.

“Ajmo, Hrvati se s knjigom”, neka bude poticaj za pročitati pokoji novi naslov domaćih autora u mjesecu Hrvatske knjige i godini čitanja.

error: Content is protected !!