Zbog neplaćenih naknada prijeti brisanje 518 plovila od Bakra do Jablanca

Sljedeći mjesec bez registracije bi moglo ostati 191 plovilo u Crikvenici, 99 u Novom, 53 u Kraljevici… čiji vlasnici dvije godine nisu platiti obaveze

Sljedeći mjesec Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izbrisat će jahte i brodice iz Upisnika brodova Republike Hrvatske čiji vlasnici nisu platili naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora dvije godine, za 2019. i 2020. Radi se o 10 tisuća jahti i brodica za koje nije plaćena naknada. Među njima je i 518 plovila iz Hrvatskog primorja. U Crikvenici brisanje prijeti za 191 brodicu, u Novom Vinodolskom za 99, u Kraljevici 53, u Senju 51, u Svetom Jurju 47, u Bakru 44, u Jablancu 33.

Svi vlasnici podatke o plaćanju mogu pronaći na web stranici Ministarstva gdje se nalazi Elektronička oglasna ploča Upisnika brodova te na početnoj stranici elektronske javne usluge ePlovilo, dok je charter kompanijama dostupan unutar aplikacije eNautika. Tamo su upisane registracije plovila kojima prijeti brisanje. Obavijesti o mogućim brisanjima bit će upućene i svim lučkim upravama, kao i ovlaštenicima koncesija u lukama nautičkog turizma u kojima vlasnici nekih plovila imaju sklopljene ugovore o vezu.

Mole se svi vlasnici da provjere uplate te za upite koriste mail adresu: prigovor@pomorstvo.hr

Iznos neplaćenih naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja kao i naknada za upotrebu pomorskog dobra za ove dvije godine prelazi pet milijuna kuna. Brisanje će se provesti sukladno odredbama članka 192. stavka 3. Pomorskog zakonika (Narodne novine br. 181/04, 76/07, 146/08, 61/11, 56/13, 26/15, 17/19).
Ukoliko dođe do brisanja, vlasnik brodice morat će ponovno registrirati plovilo, uz ispunjavanje svih zakonskih odredbi koje su u ovom trenutku na snazi, uključujući i odredbe o najvećoj dopuštenoj starosti i tehničkoj prihvatljivosti za upis u Upisnik brodova.

 

error: Content is protected !!