Zbor građana MO Centar: Što s glavnom plažom, Strossmayerovim, parkiranjem i “pistom” u Tomislavovoj?

Građani strahuju da će plažu dobiti netko tko će doći samo ubrati novac preko ljeta, traže radar u Ulici kralja Tomislava, bolje čišćenje i više parkirnih mjesta

CRIKVENICA Zbor građana MO Centar ispunio je gradsku vijećnicu. Uz zainteresirane građane, zboru su se odazvali gradonačelnik Damir Rukavina, njegove zamjenice, gradski vijećnici i vijećnici MO Crikvenica Centar. U uvodu je predsjednik MO Crikvenica Centar Marko Vukelić istaknuo da stanare centra najviše brine nepropisno parkiranje i otpad, a pokazalo se da građane jako zanima uređenje glavne gradske plaže i Strossmayerovog šetališta te sitni problemi koji život znače. Postavljeno je dvadesetak pitanja u sat i pol kulturne rasprave. Moglo bi se reći da je zbor građana MO Crikvenica Centar najgospodskiji zbor građana u posljednjih nekoliko godina u Crikvenici. Vijećnica Polonijo je upozorila da je posljednji zbor građana održan prije 18 godina.
Adriana Car Mihec je pitala kakav je status gradske plaže, na koju se turisti žale, te se požalila na nečistoću na potezu od hotela Miramare do Crnog mola tijekom ljeta. Zamjenica Silvia Crnić najavila je konačno raspisivanje koncesije za plažu, a što se tiče (ne)čistoće objasnila da je jako je teško imati sustav koji bi bio efikasan ljeti, a održiv izvan sezone te pozvala Crikveničane da koriste portal Gradsko oko putem kojeg mogu upućivati komunalne primjedbe. Car Mihec je zamjerila na sporosti odgovora preko gradskog portala.
Igor Posarić smatra da projekt uređenja glavne gradske plaže nije usklađen s urbanističkim planom Miramare te izražava bojazan da bi i sljedeće sezone plaža mogla ostati bez koncesionara. Naime, netko tko izgubi na natječaju može uputiti žalbu i zbog nepodudaranja s planom srušiti natječaj. Pročelnica gradskog Upravnog odjela za investicije, prostorno uređenje i imovinu Vjekoslava Glavan odgovorila je da je projekt uređenja plaže usklađen s prostornim planom Miramare.
Anton Parat je upozorio da je prije petnaestak dana jugo odnijelo pijesak, ali i pokrilo 50 metara plaže šljunkom. Bilo bi mi drago da se naplaćuje ulaz na plažu, pogotovo ako bi Eko Murvica, koja je dobro održavala plažu, dobila koncesiju. Ako dobije netko kome je samo bitno izbiti lovu u dva mjeseca neće biti dobro. Parat je upozorio da se noću vozi reli po Ulici kralja Tomislava, 70 do 100 kilometara na sat te zatražio postavljanje kamera. Zamjenica Crnić je rekla da se može uputiti inicijativa policiji za postavljanje kamere.
Katarina Šegota je zamjerila da se prezentacija važnih projekata, poput trga Selce i Strossmayerovog šetališta, održava za radnog vremena. Zamjenica Crnić je odgovorila da je samo otvaranje priređeno u 11 sati, a da se projekt može pogledati 15 dana. Šegotu je zanimalo je li se vodilo računa o potrebama stanara pri osmišljavanju Strossmayerovog šetališta. Zamjenica Crnić je rekla da je trebalo pomiriti sve interese, i stanara i ljudi, da se mora voditi računa da bude mjesta i za ugostiteljske terase i zelene površine i parkirno mjesto. Crnić je dodala da se radi o prvoj skici te da se mogu uvažiti primjedbe građana. Što se tiče parkirnih mjesta, Crnić je rekla da se ne bi trebalo robovati želji da se svatko doveze autom u centar Crikvenice. Šegota se požalila da ima dojam da se pitanje postavljaju, ali da ne dopiru do onih koji bi trebali čuti.
Ugostitelj Palić se potužio da mu je smanjena ugostiteljska terasa. Dalibor Barbalić smatra da nema potrebe graditi novo Strossmayerovo već da je dovoljno urediti postojeće. Za svoju tvrdnju dobio je aplauz. Milena Orač iz Sopaljske se zanimala kad će kanalizacija i rasvjeta do kraja.
Stanarka centra Matejčić se potužila da nema dovoljno parkirnih mjesta i da je traženje mjesta “platila” oštećivanjem auta od nepoznatih sugrađana koji su valjda smatrali da je uzela “njihovo” mjesto za parkiranje. Gradonačelnik Damir Rukavina je odgovorio da je u lokalnim ulicama nemoguće riješiti parkiranje za sve vlasnike vozila te najavio da će dio problema riješiti gradnja parkirališta kod rasadnika. Tamo će moći parkirati vlasnici vozila kojima auto ne treba svaki dan.
Gradonačelnik Rukavina je istaknuo da voli čuti primjedbe građana i da će se primjedbe koje su na mjestu uvažavati kod realizacije projekata. Bit će uvažene i primjedbe za Strossmayerovo koje imaju rezona, a pustimo da se izradi rješenje za garažu i bazen pa će se i o tome razgovarati s građanima, apelirao je crikvenički gradonačelnik.