Zbor građana u Šmriki na temu doma: Kako zajedno Atletico Team i mačkare?

Gotovo 200 Šmričana odazvalo se zboru koji je trebao ponuditi odgovor: tko i kako treba koristiti šmrički dom

ŠMRIKA Zbor građana u Šmriki, na temu korištenja dvorane doma Ivica Turina, okupio je gotovo 200 mještana. Zbor je sazvao MO Šmrika na inicijativu udruge Šmričke mačkare. Neposredni povod za održavanje zbora sigurno treba tražiti u dočeku Nove godine u domu nakon kojeg su eskalirali animoziteti između Šmričkih mačkara i Društva za sportsku rekreaciju Atletico Team. Neupućeni su na zboru mogli čuti da je animozitet dvaju udruga usko vezan uz animozitet čelnih ljudi dviju udruga, predsjednika Šmričkih mačkara Dine Jagića i predsjednika Društva za sportsku rekreaciju Atletico Team Adama Mešanovića, a na zboru se moglo uočiti da se u čitav slučaj ušuljala i politika.
Što se dogodilo na dočeku koji su organizirale Šmričke mačkare nakon kojeg je Atletico Team optužio Šmričke mačkare da su devastirali dom? Jagić je ponudio svoje mišljenje na zboru građana rekavši da je proslava otišla krivim putem, ali da nije bilo većih problema. Bacale su se petarde, pirotehnika, no nitko nije ozlijeđen, ništa nije uništeno, kako nas se proziva, rekao je Jagić tužeći se da je uvijek dolazi do problema kad Šmričke mačkare trebaju dobiti dom. Sljedeći petak su maškare, čekamo što će se dogoditi u četvrtak kad budemo preuzimali dom, rekao je Jagić.
Potpredsjednica Atletico Teama Ana Marinović je poručila da se trebalo doći u osam ujutro nakon dočeka Nove godine i vidjeti na što liči dvorana te poručila da se baklje i dimne zavjese ne mogu paliti u zatvorenom prostoru. Marinović je odbacila primjedbe na uzurpiranje doma od strane Atletico Teama dodavši da sve udruge imaju pravo na dom i da Atletico Team uvijek oslobodi prostor kada Grad Kraljevica naloži da se prostor oslobodi za neko događanje. Na kraju je Marinović rekla da njena udruga ne pljuje po Šmričkim mačkarama dok Šmričke mačkare pljuju po Atletico Teamu.

Popunjen dom važniji od animoziteta

Zamjenica kraljevičkog gradonačelnika, Šmričanka Paula Vučkovića, istaknula je da se ničim ne može opravdati vandalizam koji se pokušava sakriti pod očuvanjem tradicije za koju, kako je istaknula, i ona živi od malih nogu. Niste prolijevali i pucali Adamu, uništavali ste svoj dom, poručila je Vučković dodajući da je nužno naći kompromisno rješenje i suživot rekreativaca i maškara. Zamjenica Vučković je istaknula da ne vidi problem oko korištenja dvorane jer je svaka udruga koja je zatražila dvoranu i dobila dvoranu na korištenje, a ukoliko bi neka druga udruga trebala dvoranu cijele godine, također bi se našlo rješenje kroz revidiranje ugovora s Atleticom Teamom. Vučković je također rekla da je morala biti miritelj, “glumiti” tetu u vrtiću jer se dvije osobe ne mogu dogovoriti oko pola sata termina ili pola metra prostora. Opći je interes da dom živi, što je važnije od osobnih animoziteta dvoje ljudi.
Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić složio se sa zamjenicom te upozorio da jedan prostor zna na drugim lokacijama koristiti pet-šest udruga u jednom danu, a da se u Šmriki dvije udruge ne mogu dogovoriti za prostor za period od godinu dana.
Tajnica MO Šmrika Vilijana Kinkela smatra da se u domu mora dati prostor i drugim udrugama, da Grad Kraljevica preferira Atletico Team, potužila se da trpe pritiske, ultimatume i ponižavanja od Mešanovića kad dobiju dom na raspolaganje, da je neodrživo da udruge dobiju svoj dom deset dana godišnje. Kinkelu je posebno zasmetalo da su umirovljenice koje su vježbale u domu morale napustiti dom kad je Atletico Team uselio. Danas 18 umirovljenica vježba u 30 kvadrata u prostorijama MO Šmrika, to trebate vidjeti, poručila je Kinkela.

Šmrika u sjeni Kraljevice

Zamjenica Vučković je rekla da se radi o manipulaciji jer umirovljenice nikad nisu podnijele zahtjev za korištenje doma, da su se na sastanku složile s novim prostorom za vježbe i da nikad nije bilo prigovora. Gradonačelnik Čandrlić je poručio Kinkeli: Vježbe umirovljenica će se održavati dva puta tjedno. Čim podneseš zahtjev, dobit ćeš dvoranu.
Kinkela je pitala gradonačelnika Čandrlića po kojem kriteriju je Atletico Team dobio dom na korištenje, je li uopće raspisan natječaj za dom, zašto Atletico Team plaća zakup doma nula kuna?
Zamjenica Vučković je pojasnila da nema govora o nikakvom favoriziranju Atletico Teama te pojasnila da se udrugama neposredno može dodijeliti prostor, da su i Atletico Team i Šmričke mačkare (koje su u povijesti Grada Kraljevice ove godine dobile rekordna sredstva) udruge, da Grad Kraljevica financira svih 50 udruga u Gradu, osim Atletico Teama koji plaća režije, za razliku od drugih udruga, da neke druge udruge čiji rad treba pohvaliti naplaćuju članarinu i dobivaju sredstva iz proračuna.
Gradonačelnik Čandrlić je poručio da je intencija da se prostor koristi, da je pri preuzimanju vlasti našao zatvoren dom pun prašine. Je li interes Šmrike da u domu vježba 120 žena, pitao je Čandrlić. Ako nije, potjerat ćemo Atletico Team, a vi držite dvije predstave godišnje koje mi financiramo, rekao je Čandrlić.
Riječ su dobili građani. Pala je primjedba zašto samo jedna maškarana zabava. Čandrlić je predložio: idemo organizirati tri zabave. Drugi Šmričanin se potužio da je Šmrika nezasluženo u sjeni Kraljevice, treći je iznio mišljenje da šmrički dom nikad nije ni smio biti vlasništvo Grada Kraljevice već Šmričana. Jedan od Šmričana smatra da bi se dom više koristio da je slobodan. Čulo se mišljenje da dom mora biti slobodan za važnije datume, za Antonju, Dan žena, Oluju, da treba naći kompromis između Atletico Teama i Šmričana te da u dosadašnjoj komunikaciji nije bilo fleksibilnosti.

error: Content is protected !!