FOTO Skupnom izložbom grafičkog dizajna otvoren Ba-haus

FOTO Skupnom izložbom grafičkog dizajna otvoren Ba-haus

FOTO: Miljenko Šegulja

Manifestaciju “Ba-haus – bakarska škola vizualnog dizajna” provodi bakarska KUU Sklad, uz financijsku podršku Ministarstva kulture. Otvorena je izložbom i dječjom radionicom grafičkog dizajna, a tijekom svibnja nudi još četiri događanja

Bakar – Skupnom izložbom grafičkog dizajna otvorena je “Ba-haus – bakarska škola vizualnog dizajna”, svibanjska manifestacija koju Kulturno umjetnička udruga Sklad Bakar provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH. Datum je pomno izabran da bi se na otvorenju moglo obilježiti i stotu godišnjicu otvorenja svjetski poznate Hochschule für Bau und Gestaltung (Visokoj škole graditeljstva i umjetničkog dizajna), poznatoj kao Bauhaus, koja je služila kao inspiracija za pokretanje ove bakarske škole za vizualni dizajn: Ba-haus.

Na izložbi u prostorijama Sklada svoje su radove izložili renomirani profesionalni dizajneri: Krasičarka Barbara Argentin Štiglić, Ivona Miloš iz Praputnjaka, Veronika Žuvić, Mladen Stojić i Robert Krančić iz Rijeke, te Dmitrij Čegodajev iz Bakra. Svi izlagači imaju dugogodišnje profesionalno iskustvo, dobitnici su brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu te predstavljaju različita područja dizajna od osmišljenja vitraja do klasične heraldike. Ali, svi oni dijele zajednički stav koji su prigrlili i mnogobrojni posjetitelji: “Dizajn je umjetnost”.

“Istina, dizajn je umjetnost, ali vrlo nezahvalna”, rekao je na otvaranju izložbe član Ruske akademike umjetnosti Dmitrij Čegodajev.”Slikaru se ljudi dive, glazbeniku plješću, a kad se radi o dizajneru – šute. Zato što je dobar dizajn nevidljiv, a ime dizajnera spominje se samo kada nešto krene po zlu: ‘Koji je glupan osmislio ovu šalicu?’ ili ‘Kakav je nesposobnjaković dizajnirao ovu knjigu?’ Zato pravi dizajner mora odlično raditi svoj posao bez očekivanja zahvalnosti. Štoviše, uspješan dizajn može obogatiti klijenta ali i uništiti dizajnera jer se sljedeća narudžba klijenta čeka četrdesetak godina”.

Otvaranje je održano u ugodnoj i zabavnoj atmosferi koju su pružili domaćini iz Kulturno umjetničkoj udruge Sklad, te brojne posjetitelje bili su ugodno iznenađeni visokom kvalitetom radova.

Dodatno iznenađenje bila je i činjenica da je to bila prva izložba u prostorijama KUU Sklad, koju je udruga opremila u multifunkcionalan prostor za potrebe izlaganja umjetničkih radova, uvježbavanje pjevačkih sekcija, radionicama i predavanjima, te ostalim potrebama lokalne zajednice u težnji da se formira u Kulturno-društveni centar.

“Naše društvo već 142 godine vodi brigu o kulturi i umjetnosti u našom Bakarskom kraju, i sve većim koracima zauzima značajno mjesto u kulturnom prostoru Bakra i šire”, rekla je na otvaranju predsjednica KUU Sklad, Dunja Vladislović te dodala.

“Želimo graditi snažnu i ambicioznu udrugu i lokalnu zajednicu punu samopouzdanja, a naša vrata uvijek će biti otvorena za prave ljubitelje kulture, bilo da su to profesionalci ili amateri, a od nedavno i za volontere za koje smo otvorili Volonterski centar – Bakar”.

Nakon radionice grafičkog dizajna za djecu pod vodstvom prof. Barbare Argentin Štiglić, u nastavku svibnja, u sklopu Ba-hausa, u prostorijama KUU Sklad, održat će se još jedna dječja radionica, dva stručna predavanja te izložba dječjih radova po sljedećem rasporedu:

  • 17. svibnja u 19 sati: Stručno predavanje: “Ča je dizajn’ – predavač: Dmitrij Čegodaejv, član Ruske akademije umjetnosti
  • 18. svibnja 10 – 12 sati: Radionica grafičkog dizajna za djecu – vodstvo: prof. Barbara Argentin Štiglić
  • 24. svibnja u 19 sati: Stručno predavanje: “Grafički dizajn va urbanoj sredini” – preddavač: prof. Theodor de Canziani
  • 25. svibnja u 18 sati: Otvorenje izložbe djelova dječje radionice grafičkog dizajna i svečano zatvaranje Škole vizualnog dizajna.

U glazbenom dijelu događanja sudjeluje Mješoviti zbor KUU Sklad