Vlč. Tomljanović služio mladu misu u svom Senju

Radost svećeništva vlč. Josip Tomljanović podijelio je sa svojim župljanima, obitelji, rodbinom, prijateljima i braćom svećenicima, slaveći u Katedrali BDM u Senju

SENJ Radost svećeništva vlč. Josip Tomljanović podijelio je sa svojim župljanima, obitelji, rodbinom, prijateljima i braćom svećenicima, slaveći svoju Mladu misu u Katedrali BDM u Senju. S vlč. Tomljanovićem slavili su biskup u miru mons. Mile Bogović, prepozit Senjskog kaptola mons. Mile Čančar, senjski župnik preč. Richard Pavlić te tridesetak svećenika, bogoslova i časnih sestara. Pjevanje staroslavenske liturgije predvodio je Katedralni zbor Svete Cecilije. Prepuna vjernika, koji su došli izraziti ponos i poštovanje svome svećeniku Tomljanoviću bila je senjska katedrala.

Josip Tomljanović iz župe Uznesenja BDM Senj za svećenika je zaređen 29. lipnja 2019. godine u gospićkoj katedrali. Svečano euharistijsko slavlje, tijekom kojega je Tomljanovića zaredio, predvodio je gospićko – senjski biskup mons. Zdenko Križić. Josip Tomljanović rođen je 22. lipnja 1987. godine u Rijeci od roditelja Zlatka i Nade rođ. Smojver s prebivalištem u Senju. Ima brata i dvije sestre. Osnovnu i srednju školu završio je u Senju te je u Rijeci upisao Ekonomski fakultet. Od najranijeg djetinjstva bio je povezan sa župnom crkvom, svećenicima i časnim sestrama te je i duhovno zvanje još od ranih godina bilo prisutno u njemu. Pri kraju studija se zaposlio i tako studiranje stavio u drugi plan. Na kraju, pobijedio je Isusov poziv „Dođi i slijedi me„. Po dogovoru s biskupom mons. Milom Bogovićem, teološki studij upisao je na Filozofsko – teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, a nakon prve dvije godine nastavio studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu
u Zagrebu – Teologiji u Rijeci i diplomirao s radnjom iz crkvene povijesti: „Senjski kaptol„. Za đakona je zaređen u senjskoj katedrali 1. prosinca 2018. godine. Na praktikumu je bio u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću i župi Sv. Križa u Ogulinu.

Među darovima koji su prinijeti Josipu na oltar je i kalež kojeg mu je darovao njegov prijatelj, sada umirovljeni svećenik vlč. Jochen Koenig iz njemačkog grada Neussa, inače veliki prijatelj Hrvatske. Taj kalež je zapravo našao jedan njemački vojnik u ruševinama crkve u Neussu za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Čuvao ga je kod sebe zahvalan Bogu što je čudesno preživio rat. Vlč. Koenig je iz tog kaleža služio misu kod bolesničkog kreveta bivšeg vojnika. Znajući da je vlč. Koenig veliki prijatelj Hrvata, starac mu je prije smrti dao kalež da ga odnese u Hrvatsku kao simboličnu naknadu za ratno stradanje Hrvatske od Njemačke. Ovaj kalež u nedjelju je bio u senjskoj katedrali koja je trajni svjedok stradanja, ali i obnove hrvatskog naroda.

Gradska glazba Senj darovala je svećeniku Josipu kalež, Katedralni zbor Sv. Cecilija misnicu, DVD Senj kip sv. Florijana, a župa Senj misno ruho.

error: Content is protected !!