Akcija pošumljavanja: u Zoričićima posađeno tisuću sadnica crnog bora

Pedesetak djelatnika šumarije Crikvenica, volontera i učenika OŠ Vladimira Nazora sadilo je na području opustošenom u požaru 2012. godine

CRIKVENICA U sklopu ekološke akcije Dani zajedničke sadnje – Jesen 2021 na površinama državnih šuma, Hrvatske šume organizirale su pošumljavanja državnih šuma na području Uprave šuma Podružnica Senj – šumarije Crikvenica. Akcija se provela u suradnji s OŠ Vladimira Nazora i Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zasadi stablo, ne budi panj! iz Varaždina koja je uključila građane u akciju.

Na području Zoričića, koje je 2012. godine opustošio požar, okupilo se pedesetak djelatnika šumarije Crikvenica, volontera i učenika osmih razreda OŠ Vladimira Nazora. Zajedničkim snagama za predivnog jesenskog dana posađeno je tisuću sadnica crnog bora. Ovo je prvo sudjelovanje crikveničkih osmaša u akciji na nacionalnoj razini koja se provodi treći puta. OŠ Vladimira Nazora status eko škole stekla je 2002. godine te pripada drugoj generaciji eko škola u Republici Hrvatskoj.

Crikvenički osnovnoškolci pod vodstvom profesorice Olge Arnaut od 2006. godine aktivno sudjeluju u ekološkim akcijama Hrvatskih šuma organiziranim povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje (22. travnja).
Hrvatske šume prosječno zasade oko devet milijuna sadnica na godinu, pri čemu se ne uračunavaju površine na koje se unosi sjemenski materijal. Broj sadnica posađen kroz različite akcije s vanjskim sudionicima je daleko manji, ali cilj koji se ostvaruje je značajno veći jer je Hrvatskim šumama dragocjena svaka biljka koju posade građani. Kroz akciju nije se samo pošumljavalo, već se i družilo, a stečena su i temeljna znanja iz područja šumarstva.