Autoklub Rijeka: 4 savjeta za korištenje klime u autu

Kontrolu i nadopunu plina možete napraviti u servisu Autokluba Rijeka na Preluku

CRIKVENICA Ljeto je i vruće je pa u ovo doba godine i oni koji inače nisu skloni korištenju klime priznaju da je klima-uređaj spasonosno rješenje. Kako biste efikasno koristili klima uređaj i pri tome ne ugrožavali vlastito zdravlje, dobro je pridržavati se nekih smjernica pri korištenju, ističu u Autoklubu Rijeka i nude četiri važna savjeta.

1. Zaštite automobil od sunca
Kad god je moguće, pokušajte parkirati vozilo u hladu te koristite zaštitu od sunca tj. sjenilo za stakla. Na taj će vas način u automobilu dočekati ugodnija temperatura, automobil se neće prekomjerno zagrijati, a klima uređaj će brže rashladiti njegovu unutrašnjost.

2. Ne rashlađujte vozilo unaprijed
Klima uređaj uključite tek nakon što krenete s vožnjom. Nakon što upalite klimu, nekoliko minuta ostavite otvorene prozore, dok ne osjetite kako hladan zraka dolazi u kabinu. Pojačajte klimu na maksimum odnosno temperaturu podesite na minimum, a okretaje ventilatora na najveću brzinu. To je najučinkovitiji način za brzo rashlađivanje kabine automobila

Kontrolu i nadopunu plina možete napraviti u servisu Autokluba Rijeka na Preluku uz narudžbu na telefon 051/621-824. Pri tome svakako pokažite člansku iskaznicu Autokluba Rijeka koja vam osigurava 10 posto popusta

3. Umjereno s rashlađivanjem
Nakon što ste “istjerali” vrući zrak iz kabine zatvorite prozore i tek tad uključite recirkulaciju. Recirkulacijom klima koristi već rashlađeni zrak u kabini umjesto da usisava vrući zrak izvana te ga tek potom hladi u automobilu. Ipak, recirkulacija zraka ne bi trebala trajati dulje od deset minuta, naročito ako je više putnika u vozilu već je nužno povremeno pustiti svjež zrak u automobil. Za vrijeme vožnje smanjite brzinu okretaja ventilatora te povisite temperature u automobilu – ne bi trebala biti značajno niža od vanjske temperature. Puhanje zraka najbolje je usmjeriti u vjetrobransko staklo i noge te izbjeći izravno puhanje u lice.
Nekoliko minuta prije kraja putovanja isključite klimu i ostavite ventilaciju. Time omogućavate da se vlažna mjesta u klima uređaju osuše čime se smanjuje mogućnost razmnožavanja bakterija, gljivica i plijesni koje vole vlažno okruženje.

4. Redovan servis za manju potrošnju
Kao i sve druge sustave u vozilu i klima uređaj je potrebno održavati i kontrolirati kako ne bi otkazao kad je najpotrebniji. Servis klima uređaja treba obavljati barem svake dvije godine, neovisno o tome što vam se čini da je sve u redu. Naime, pri korištenju se gubi određena količina rashladnog plina koja ne utječe na rad, no itekako utječe na potrošnju goriva. Klima uređaj će uredno hladiti unutrašnjost vozila ako nedostaje i više od 25 posto plina, no pri tome automobil povećava prosječnu potrošnju goriva za više od jedne litre na 100 km.

 

error: Content is protected !!