Bakar izglasao proračun od 91 milijun kuna

Na glasovanju su se HDZ-ovim vijećnicima pridružili nezavisni Vladislović i Malnar dok su protiv proračuna bili SDP-ovci Kojić i Ivoš te Granić Ranić (HSU)

BAKAR Gradski vijećnici izglasali su proračun Bakra za 2020. godinu u iznosu od 91 milijuna kuna. Ruke za proračun diglo je desetero vijećnika. HDZ-ovim vijećnicima pridružili su se nezavisni Ljubomir Vladislović i Juraj Malnar dok su protiv bili SDP-ovci Tamara Kojić i Bruno Ivoš te Jasna Granić Ranić (HSU).
Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić iscrpno je predstavio proračun čiji je bitan segment pokretanje novog investicijskog ciklusa u Industrijskoj zoni Kukuljanovo. Proračun sadrži devet milijuna kuna pomoći iz županijskog, državnog i EU izvora, što je deset posto proračuna. U proračunu je i višak iz 2019. godine, sredstva za uređenje prometnica u Industrijskoj zoni i za Vrtić Škrljevo koja se nisu uspjela potrošiti u ovoj godini. Radi se o osam milijuna kuna. Tu su i dva kredita. Jedan za javnu rasvjetu od pet milijuna kuna i drugi od šest milijuna kuna za ceste u Industrijskoj zoni.
Vijećnik Vladislović je podržao proračun konstatiravši da nekad drugačije razmišlja od vlasti, ali da je progres evidentan i da se problemi riješavaju. Veteran u vijeću, nezavisni Juraj Malnar, pitao se kako se može glasovati protiv proračuna koji donosi milijune u njegovo mjesto. Jednom sam glasovao protiv proračuna i žao mi je što sam to učinio, rekao je Malnar.

 

 

 

 

 

Bruno Ivoš (SDP) je najavio da će glasovati protiv jer smatra da neke stvari mogu biti bolje. Za sve kvalitetne projekte sam digao ruku, no ne želim držati ljestve HDZ-u koji ima većinu i bez mene. Vijećnica Tamara Kojić (SDP) smatra da je proračun, kao i svake godine, napuhana.
Manje je rasprave bilo o trećem rebalansom proračuna Grada Bakra koji je smanjen za gotovo 11 milijuna kuna odnosno 14 posto te iznosi 58 milijuna kuna. Iako se čini da je riječ o znatnom smanjenju, nema razloga za zabrinutost, rečeno je na sjednici. Naime, oko osam milijuna kuna koji trebaju stići na gradski račun od europskih potpora, prebačeno je za sljedeću godinu. Naime, izgradnja cesta u Industrijskoj zoni Kukuljanovo vrijedna šest milijuna kuna prolongirana je za sljedeću godinu, a tada će i leći sredstva. Ista je stvar s 1,7 milijuna kuna predviđenih za rekonstrukciju vrtića Škrljevo. Inače, izvorni prihodi Grada Bakra veći su za petnaestak posto, što svjedoči o stabilnosti Grada, rečeno je na vijeću. Grad Bakar nije “uzeo” niti sredstva od Industrijske zone jer je ocijenjeno da je logičnije Industrijskoj zoni ostaviti sredstva da zatvori kredit kojim je kupljena bivša upravna zgrada Koksare.
Razvila se diskusija o Industrijskoj zoni, a gradonačelnik Tomislav Klarić se osvrnuo na primjedbu da Grad Bakar nema posebnih zasluga za razvoj Zone jer je svojim dolaskom razvijaju gospodarstvenici. Tko god tako govori, omalovažava svoj grad i Industrijsku zonu i zlonamjeran je, rekao je Klarić. Da bi netko došao u Zonu treba pripremiti teren i dovesti infrastrukturu, a to radi Grad Bakar, istaknuo je gradonačelnik Klarić dodajući da investitori ne padaju s neba već dolaze nakon pripreme terena i pregovora.

error: Content is protected !!