Bakar predstavljao Hrvatsku na festivalu Parkfest u Italiji

U najljepšem mjestu u Italiji Bakar su predstavili NP Risnjak, Ženski zbori Sklad i Bakarska straža

BAKAR Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode, održan je festival Parkfest 2022 u Venzoneu u Italiji. To je tradicionalni susret nacionalnih parkova alpskog luka na kojem sudjeluju predstavnici Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Venzone je utvrđeno srednjovjekovno selo koje je 2017. godine proglašeno najljepšim mjestom u Italiji. Nakon divnog dana u tom divnom pitoresknom gradiću koji odiše slavnom talijanskom poviješću, koji je prije 40-ak godina u potpunosti rekonstruiran nakon potresa, potpuno smo uvjereni da je vrijedilo sačuvati svaki djelić utkane povijesti i da je upravo to ono što Venzone i danas čini jednim od najljepših gradića u Italiji. S ljepotom Venzonea može se mjeriti i Bakar, zaštićena kulturno povijesna cjelina, kojemu katastarski pripada sam vrh našega Nacionalnog parka Risnjak.

I zato je ove godine Hrvatsku predstavio tim sačinjen od djelatnika NP Risnjak te članova bakarskih udruga: Ženskog zbora Sklad i Bakarske straže.
– Jako smo ponosni i zadovoljni jer su se naš Risnjak i Bakar predstavili u najboljem svjetlu, bili smo zapaženi i pohvaljeni. NP Risnjak je ponudio odličan edukacijski program i promo materijal, Bakarska straža plijenila je ponosnim stavom, prekrasnim uniformama i sabljama, a Ženski zbor Sklad je u svečanim odorama na gotovo profesionalnoj razini izveo splet tradicionalnih hrvatskih pjesama koje su oduševile posjetitelje i organizatore. Zaista smo bili drugačiji, posebni i zapaženi, ističe predsjednica KUU Sklad Dunja Vladislović.

Suradnja NP Risnjak i KUU Sklad počela je 2020. godine s prvim zborskim pohodom na Risnjak, a nastavila se i nizom volonterskih akcija. Zajedno najavljuju i 3. zborski pohod Raspjevani Risnjak koji će se ove godine održati na izvoru rijeke Kupe (koji se nalazi u sklopu NP Risnjak) 22. lipnja 2022. godine.

Spomenimo i neke lijepe obljetnice: ove godine NP Risnjak slavi 90. godišnjicu Schlosserovog doma na vrhu Risnjaka, sljedeće 70. godišnjicu osnutka NP Risnjak. A Sklad ove godine slavi svoj 145. rođendan i obilježit će ga bogatim cjelogodišnjim programom.

error: Content is protected !!