Gradska plaža mora adekvatno dočekati turističku sezonu

Sezona je pred vratima, a kako Novi Vinodolski u dobroj mjeri živi od turizma, naravno da je turizam bio tema na sjednici gradskog vijeća Novog Vinodolskog

NOVI VINODOLSKI Turistička sezona je pred vratima, a kako Novi Vinodolski u dobroj mjeri živi od turizma, naravno da je turizam bio tema na sjednici gradskog vijeća Novog Vinodolskog. Sašu Đujića (SDP) je na aktualnom satu pitao kako Novi Vinodolski stoji s pripremom turističke sezone. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković je odgovorio da se stišće projekt Aglomeraciju kako bi do 1. lipnja sve bilo popeglano u gradu. Jedino će Klenovica imati radove do 1. srpnja na pontonima, ali to su fini, završni radovi koji neće stvarati probleme.
Gradonačelnik Cvitković je istaknuo kao problem glavnu gradsku plažu. Ulažu se veliki napori da se koncesionara uvjeri da plaža mora dočekati sezonu bar u u urednom stanju, objasnio je Cvitković najavljujući sastanak s novom upravom Jadrana kako bi se riješila najbolnija točku u pripremi sezone.
Gradonačelnik Cvitković je podsjetio da je izrađen idejni projekt uređenja šljunčane plaže od rivice do Crvenog križa te da se ide prema glavnom projektu i građevinskoj dozvoli. To je strateški turistički projekt koji će donijeti velik pomak turizmu gradu. Inzistirat ćemo da se ide ka koncesiji kompletnog dijela, najavio je gradonačelnik Cvitković dodajući da će se u fazama nastaviti projektirati i uređivati Park Ivana Mažuranića.

Novi će dobiti atraktivnu šljunčanu plažu od rivice prema Crvenom križu

Još nekoliko aktualnih pitanja na aktualnom satu. Mihaela Jovanovića (SDP) je zanimalo je li isplaćen kredit za uređenje Korza hrvatskih branitelja. Pročelnik Upravnog odjela za financije i javnu nabavu Zoran Tomić je odgovorio da će se sljedeći mjesec isplatiti posljednja rata od 300 tisuća kuna.
Velibor Topolovec (HSS) je pitao ima li istine u priči da firma koja je postavljala optički kabel nudi priključenje za 750 kuna, a da se u drugim jedinicama lokalne samouprave priključenje ne naplaćuje. Pročelnik odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Domagoj Kalanj je objasnio da se radi o privatnom operateru koji može naplaćivati usluge. I nije točno da se naplaćuje samo u Novom. Svugdje se priključak naplaćuje 750 kuna, od razvodnog ormarića do kuće, a dalje vlasnik priključka bira operatera.

U izvješću o radu gradonačelnika za razdoblje svibanj – prosinac 2021. godine, gradonačelnik Tomislav Cvitković se osvrnuo na nekoliko zanimljivih detalja. Na primjer, iz segmenta socijalne i zdravstvene skrbi. Naknade na novorođenčad su povećane s pet na deset tisuća. Veseli da je isplaćeno 16 naknada. U 2021. godini 34 djece rođeno je u Novom Vinodolskom, znatno više no prijašnjih godina. Nije jednostavno doći do liječnika i na tome intenzivno radimo, objasnio je gradonačelnik Cvitković. Sve je više djece s teškoćama, tako da je bilo nužno povećati sredstva za razne vrste terapija. U 2020. godini za naknade u gradskom proračunu je osigurano 70 tisuća kuna, a ove godine 150 tisuća kuna. Potreba je sve veća i veća i vjerojatno će trebati osigurati dodatna sredstva, objasnio je gradonačelnik Cvitković.
Gradonačelnik Novog Vinodolskog je nabrojao niz projekata. Među njima izradu glavnog projekta sportske dvorane na Bahalinu, najavio obnovu doma, za što se dobilo dva milijuna kuna kroz energetske poticaje.
Đujić je pohvalio izvješće gradonačelnika. Za razliku od prijašnjih godina, ovo liči na izvještaj, na 20 stranica prikazan je obuhvat rada gradonačelnika i jako je dobro prezentirano što se radi. Ovu točku dosadašnji gradonačelnici shvaćali su kao zakonsku obvezu. Stvarno si me iznenadio, vidim promjenu u pristupu rada, vidim da držiš do mišljenja vijeća, poručio je Đujić gradonačelniku te objasnio da će SDP biti suzdržan jer bi neke projekte drugačije odradili.

U gradsko vijeće je umjesto novoimenovane direktorice TZ Grada Novog Vinodolskog Tene Peričić ušao Zoran Djak.

Naplata parkiranja u ulicama Bočak i Zagrebačkoj

Nekoliko novina po pitanju parkiranja. Uvodi se naplata parkiranja na kraju Ulice Bočak i u Zagrebačkoj ulici te tjedna parkirna karta. Za Bočak su uvođenje tražili samo stanari, vjerujući da će biti više reda. U Zagrebačkoj ulici stanje bilo kaotično. Vjeruje se da će se smanjiti pritisak jednodnevnih kupača. Topolovec je upozorio kako će prometni kaos iz Zagrebačke ulice preseliti u Šenoinu, užu ulicu. U kaosu Zagrebačke mogla su prolaziti interventna vozila, no užom Šenoinom neće moći proći interventna vozila. Sljedeće godine planira se zatvaranje proemta u starom gradu, izuzev stanara. Kad je riječ o prometnim pitanjima, na aktualnom satu se moglo doznati da će Prisika do ljeta će dobiti ležećeg policajca.

error: Content is protected !!