BUZ traži da partneru ostane dio mirovine preminulog supružnika

Također se BUZ zalaže za ukidanje instituta ugovora o dosmrtnom uzdržavanju

CRIKVENICA Blok umirovljenici zajedno (BUZ) predstavio je program i kandidate u 8. izbornoj jedinici na riječkom Korzu, a predstavljanju je nazočio i predsjednik BUZ-a, bivši saborski zastupnik Milivoj Špika.

BUZ na izbore izlazi samostalno, u svim izbornim jedinicama osim u petoj. Zalaže se za ujedinjenje svih umirovljeničkih stranaka, jer samo tako može ostvariti ciljeve svog programa i bolji život umirovljenika, kojih je u Hrvatskoj više od 1,2 milijuna, čime predstavljaju golemu grupaciju i glasački potencijal. Nažalost, unatoč višekratnim pokušajima, do ujedinjenja nije došlo zbog opstrukcije HUS-a i njihovog predsjednika Silvana Hrelje, koji je dvaput prevario umirovljenike radi vlastite koristi, mijenjajući umirovljeničke interese za vlastiti probitak, prije deset godina za tri, a sada za jedan mandat na listi Restarta.

Rekao je to predsjednik BUZ-a Milivoj Špika u Rijeci, dodavši da se BUZ zalaže za korjenitu reformu drugog mirovinskog stupa, na način da se sredstva objedine u prvom stupu ili se prebace u treći dragovoljni stup, s obzirom da je cijela priča o drugom stupu zapravo plasirana kao priča o trećem. U proračunu ima sredstava za promptno povećanje mirovina, ali ne linearno, već bi se najmanje povećavale najviše, dok se najveće uopće ne bi povećavale.

BUZ želi izmjene Zakona o obiteljskoj mirovini, tako da preživjeli partner, uz svoju, može nastaviti primati dio mirovine preminulog, te ukidanje instituta ugovora o dosmrtnom uzdržavanju koji je doveo do toga da je veliki broj umirovljenika postao žrtvom i to najčešće od najbližih članova obitelji.

Glas za BUZ je glas za ujedinjenje umirovljeničkih stranaka, a glas za HSU i SU je glas za osobne interese pojedinaca, rekao je Špika pozivajući birače iz osme izborne jedinice da glasuju za listu broj 6., koju predvodi umirovljeni časnik HV-a Vladimir Šimunić, a na kojoj su još Milorad Kardum, Željko Bezinović, Ronald Franko, Davor Petranović, Rudolf Tomljanović, Staka Stipaničić, Franjo Gurabić, Luka Milković, Čestmir Komarek, Stjepan Čirjak, Jozo Pezer, Vinko Brajković i Biljana Kušić.