Centar Izvor predstavio stručni priručnik Snaga zajednice

Na svečanosti se još jednom podsjetilo na transformaciju Izvora iz doma za djecu u centar za pružanje usluga u zajednici

NOVI VINODOLSKI Održana je promocija stručnog priručnika “Snaga zajednice” – program poludnevnog boravka Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce. Promociju je kao nakladnik, ali i autor projekta Snaga zajednice organizirao Centar za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce. U dvorištu Kuće Mažuranić održana je i prigodna izložba fotografija.
Priručnik je nastao iz potrebe da podijelimo svoje znanje, iskustvo, energiju, hrabrost i odlučnost, ne bi li onima koji dolaze, ili su tu, rekli da će morati naći put ili napraviti novi, rekao je ravnatelj Centra Izvor Nikica Sečen te podsjetio da je Izvor upornim radom, započetim još 2008. godine, transformiran iz klasičnog doma u centar za pružanje usluga. Kad smo krenuli smanjivati broj djece u smještaju, s ciljem da se potpuno napusti koncept 24-satnog boravka djece u domu, bilo je otpora, nije bilo lako, rekao je Sečen dodajući vrlo bitnu rečenicu: teško je djecu i instituciju smjestiti u jednu rečenicu. Sečen je naglasio da su EU fondovi bili od velike koristi u transformaciji, podsjetivši da je za projekt Snaga zajednice dobiveno 5,5 milijuna kuna.

Izvršna urednica priručnika je Ivana Azinović Vukelić, urednice su Katja Borovac i Barbara Blažić, a autorice su Ružica Biljman, Margareta Brozović Devčić, Sandra Bruketa, Jelena Maričić, Petra Verbanac, Davor Vukelić i Božena Vukojevac.
Priručnik su uz Sečena predstavile i recenzentice, docentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Lucija Vejmelka i izvanredna profesorica, voditeljica preddiplomskog i diplomskog studija Socijalna pedagogija te pročelnica odsjeka za poremećaje u ponašanju ERF-a Ivana Borić. O priručniku su govorile i koautorice te članice stručnog tima Izvora Selce Ivana Azinović Vukelić Katja Borovac te Barbara Blažić.
Pročelnik odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Grada Novog Vinodolskog Domagoj Kalanj je istaknuo zadovoljstvo što se Centar Izvor, nakon pet godina vraća u Novi Vinodolski, kroz poludnevni boravak.
Zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović je naglasila da Grad Crikvenica ima partnerski odnos s Centrom Izvor Selce. Svi se sigurnije osjećamo kad znamo da je uz nas prava ruka podrške i pomoći, rekla je zamjenica te dodala kako je u radu Centra Izvor primjetan veliki entuzijazam.
Predstavljanju su prisustvovali ravnatelji i predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova iz crikveničko-vinodolskog kraja.

error: Content is protected !!