Crikveničani najviše vole vjenčanja, u Kraljevici se najrjeđe baca riža

U Crikvenici 20 vjenčanja više u odnosu pred dvije godine. Senj i Vinodol imaju najviše vjenčanja u posljednjem desetljeću. Raste broj u Bakru i Novom. Kraljevica prednjači po razvodima, na dva braka, jedan razvod   

Kraljevica – Koliko se ženimo, a koliko rastajemo, otkrio je Državni zavod za statistiku u svom novom izvješću. Kako stoje vjenčanja, a kako razvodi u Hrvatskom primorju? Iako nam se „od oka“ čini da se sve manje vjenčavamo, a sve više rastajemo, mogli bi na temelju podataka DZS zaključiti da nas procjene „od oka“ varaju. Obzirom da statistici treba vremena za obradu podataka, DZS je izašao s podacima za 2017. godinu.

Očito ima nešto u crikveničkom zraku kad je riječ o ljubavi i vjenčanjima. Na najromantičnijoj rivijeri u Hrvatskoj zabilježeno je čak 20 vjenčanja više u odnosu na prije dvije godine. U godinu dana vjenčala su se 73 para.

U Bakru je broj vjenčanja padao pet godina, a najnoviji obrađeni podaci pokazuju da se broj vjenčanih vratio na razinu od prije osam godina. Tako se na području Grada Bakra oženilo 29 parova.

Novljani se kane brendirati kao destinacija vjenčanja. I jasno je da se moraju najprije sami pokazati. Vjenčanja su ponovno „in“. Podaci kažu da se 25 parova oženilo u Novom, u posljednjih osam godina to je druga najplodnija godina, kada je riječ o broju vjenčanja.

Ne daju se niti crikvenički i novljanski susjedi. U Vinodolskoj općini uvijek se može naći mir. Očito se taj mir sviđa žiteljima Vinodolske općine pa mnogi odlučuju ostati u svojoj dolini i vjenčanja su sve češća. Upisano je 21 vjenčanje. Najviše u posljednjih osam godina.

Ne zaostaju niti u Senju. S 35 vjenčanja u godinu dana postignut je rekord u posljednjem desetljeću.

U Hrvatskom primorju jedino Kraljevica bilježi minus kada je riječ o broju vjenčanja. Od 2011. godine tek je jedne godine upisano manje vjenčanja. Statistika kaže: 15 vjenčanja u jednoj godini.

Najviše vjenčanja po broju stanovnika ima Crikvenica, slijede Vinodolska općina, Senj, Bakar, a na začelju je Kraljevica.

Kakva je situacija s razvodima? Crikvenica 11, Kraljevica 7, Bakar 5, Senj 5, Novi i Vinodolska općina po dva razvoda.

Novi Vinodolski ima jedan razvod na 12 vjenčanja, a Vinodol jedan na deset. U Crikvenici i Senju na sedam brakova ide jedan razvod. U Bakru je odnos 6:1 kad je riječ o vjenčanjima i razvodima. U Kraljevici na dva vjenčanja ide jedan razvod.

Proporcionalno, Novi ima najmanje razvoda po glavi stanovnika (jedan razvod na 2.600 stanovnika). Četiri puta manje u odnosu na Kraljevicu (jedan razvod na 660 stanovnika) koja je i u ovom segmentu na začelju statistike. Nakon Novog najmanje se razvodi u Vinodolu, Bakru, Senju. Potom u Crikvenici gdje se bilježi jedan razvod na tisuću stanovnika.

Kad se podvuče crta, u Hrvatskom primorju je u 2017. godini vjenčano 198 parova, a 32 para su odlučila poći svatko na svoju stranu. Dakle, 6:1 za oženjene.

 

 

 

error: Content is protected !!